Zelenskyi: Ukraina aikoo ottaa kaiken takaisin Venäjältä – Liettuasta drone-lahjoitus Ukrainalle: MTV seuraa sotaa

Venäjä ja Ukraina syyttelevät toisiaan rauhanprosessin edellytysten tuhoamisesta 3:40
Venäjä ja Ukraina syyttelevät toisiaan rauhanprosessin edellytysten tuhoamisesta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 28. toukokuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 



  • Putin sanoo olevansa valmis etsimään ratkaisuja ukrainalaisen viljan viennille
  • Verkkolehti Meduza: Venäjä pohtii toista hyökkäystä Kiovaan
  • Taistelu Itä-Ukrainan strategisesti tärkeästä Severodonetskista on alkanut
  • NYT ja CNN: Yhdysvallat lähettämässä Ukrainalle raketinheittimiä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

23.31: Zelenskyi: Ukraina ottaa kaiken takaisin Venäjältä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lauantai-iltana pitämässään puheessaan, että Ukraina aikoo ottaa kaiken takaisin Venäjältä, kertoo CNN.

– Ukraina ottaa kaiken takaisin (Venäjältä). Se on välttämätöntä, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan on ”vain ajan kysymys”, milloin Ukraina alkaa karhuta Venäjän saavuttamia voittoja takaisin.

– Olemme joka päivä lähempänä vihollisen kukistamista.

Zelenskyi sanoi myös, että tilanne Ukrainan Donbassissa ja erityisesti Severodonetskissa, Lysitshanskissa, Bakhmutissa ja Popasnassa on edelleen vaikea.

23.04: Liettualaiset keräsivät joukkorahoituskampanjalla Ukrainalle viisi miljoonaa maksavan dronen

Liettuassa on vain kolmessa päivässä kerätty joukkorahoituskampanjalla viisi miljoonaa euroa Bayraktar-dronen hankkimiseksi Ukrainalle.

Asiasta kertoo Twitterissä muun muassa Liettuan puolustusministeri Arvydas Anusauskas.

Rahasummalla hankittava drone on turkkilaisen Bayraktarin valmistama aseistettu miehittämätön sotilaslennokki. Liettua ei kertonut tarkalleen, minkämallisesta Bayraktarin dronesta on kyse.

22.25: CNN: Viranomaiset evakuoivat siviilejä Lysitshanskin kaupungista

Samalla, kun Venäjä pommittaa Ukrainan itäistä Severodonetskin kaupunkia, ukrainalaiset viranomaiset evakuoivat siviilejä naapurikaupunki Lysitshanskista.

Uutiskanava CNN:n toimittaja Paton Walsh oli paikan päällä Lysitshankissa.

– En pakannut mitään tavaroitani mukaan. On parempi, että he (venäläiset) tappavat minut, sanoi 74-vuotias Ekaterina toimittajalle.

Uutiskanavan tietojen mukaan Ekaterina pakotettiin pakenemaan kaupungista.

– Meillä ei ole mitään, minne piiloutua. Meillä on yksi huone.

Uutiskanavan toimittaja kuvaili, että lapset leikkivät ulkona tavalliseen tapaan räjähdysten kaikuessa taustalla. Ruokaa laitetaan ulkokeittiössä ja yöt vietetään kellarissa.

Monilla Luhanskin alueen ihmisillä on siteitä Venäjään, sukulaisia on molemmissa maissa.

Walsh kertoo, että Lysitshanskin hautausmaalla on kolmenlaisia joukkohautoja:

Ensimmäiseen hautaan on haudattu arviolta 160 ihmisen ruumiit. Toisessa haudassa on kasa valkoisia ruumissäkkejä, joiden päällä on kunkin uhrin nimi. Kolmas hauta on vielä tyhjä - se odottaa seuraavia uhreja.

21.17: Ukrainan armeija näyttää käyttävän suomalaisvalmisteisia tykistöammuksia

Twitterissä leviävän videon mukaan Ukrainan joukot käyttävät haupitseissaan suomalaisvalmisteisia 155 TKR 88 -tykistöammuksia.

Puolustusministeriö ei ole vahvistanut, onko Suomi antanut 155 TKR 88 -ammuksia Ukrainan asevoimille.

Videon jakoi käyttäjätili Ukraine Weapons Tracker. Ammukset ovat nähtävissä videon kohdassa 0:51. 

19.56: Ukrainan ortodoksinen kirkko katkaisee siteensä Moskovan patriarkka Kirilliin

Ukrainan ortodoksinen kirkko katkaisee siteensä Moskovan patriarkka Kirilliin. Syyksi ortodoksinen kirkko ilmoitti Kirillin tuen Putinia kohtaan. Ukrainan ortodoksisen kirkon johtajien muodostama neuvosto piti perjantaina kokouksen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Lausunnossaan neuvosto sanoi, että Venäjä rikkoo kymmenen käskyn kuudetta kohtaa: ”Älä tapa!” jatkamalla sotaa Ukrainassa. Neuvosto kehotti Ukrainan ja Venäjän hallituksia jatkamaan neuvottelujen muodostumista. kovan ja muiden ortodoksisten kirkkojen välit viilenemässä.

Neuvosto kritisoi Kirilliä siitä, että hän tukee presidentti Putinia ja niin ollen tukee hyökkäystä Ukrainaan.  

Ukrainan ortodoksinen kirkko toimii muodollisesti Moskovan patriarkaatin alaisuudessa.

Neuvosto kritisoi myös patriarkka Kirilliä, joka on antanut tukensa Ukrainan hyökkäykselle sekä Putinille. 

16.57: Ukraina: Länsimaiden tuorein aseapu saapunut Ukrainaan

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kertoo, että lännen tuorein aseapu on saapunut Ukrainaan.

Reutersin tietojen mukaan Tanska on lähettänyt useita Harpoon-meritorjuntaohjuksia ja Yhdysvallat tela-alustaisia haupitseja.

– Lännen tarjoama aseapu Ukrainalle on tärkeää, Reznikov sanoo.

Puolustusministeri nostaa erityisen tärkeiksi Harpoon-meritorjuntaohjukset, joita käytetään muun muassa Odessan satamien puolustamiseen.

Myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on korostanut, että Ukraina tarvitsee raskaampaa aseistusta voidakseen taistella Venäjää vastaan.

 – Se, missä Venäjä on meitä (Ukrainaa) parempi, on siinä, että heillä on enemmän raskasta kalustoa kuin meillä. Emme pysty työntämään venäläisjoukkoja takaisin ilman tykistöä ja raketinheitinjärjestelmiä, Kuleba sanoi live-keskustelussa Twitterissä.

16.24: Putin sanoo olevansa valmis etsimään ratkaisuja ukrainalaisen viljan viennille

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo olevansa valmis etsimään keinoja saada satamiin jumiin jäänyttä ukrainalaista viljaa maailmalle.

Kremlin mukaan Putin keskusteli mahdollisuuksista viljan esteettömälle viennille Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa.

Putin varoitti lisäksi Saksan ja Ranskan johtajia lisäämästä asetoimituksia Ukrainaan, sillä ne voisivat Venäjän mukaan entisestään horjuttaa maan tilannetta.

15.23: Ukraina: Venäjä on menettänyt sodan aikana arviolta 30 000 sotilasta

Venäjä on menettänyt yli kolme kuukautta kestäneen sodan aikana yhteensä arviolta 30 000 sotilasta, väittää Ukrainan armeija. Asiasta kertoo The Kyiv Independent.

Viimeisen vuorokauden aikana Venäjä on Ukrainan mukaan menettänyt 250 sotilasta. Kremlin päivän kalustotappioksi Ukraina listaa muun muassa kahdeksan panssarivaunua, yhden lentokoneen ja neljä helikopteria.

Lukuja ei ole vahvistettu.

15.10: Ex-tiedustelupäällikkö Pekka Toveri: Raketinheittimillä olisi suuri merkitys Ukrainalle 

Pitkän kantaman raketinheitinjärjestelmillä olisi suuri merkitys Ukrainan puolustustaistelussa Venäjää vastaan. Näin arvioi Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

Toverin mukaan Ukraina ei ole pystynyt vastaamaan Venäjän pitkän kantaman tulitukseen, koska Ukrainalla ei ole juurikaan omaa pitkän kantaman aseistusta.

Amerikkalaislehti New York Times uutisoi eilen, että Yhdysvallat olisi lähettämässä pitkän kantaman raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan ensi viikolla.

14.30: Verkkolehti Meduza: Venäjä pohtii toista hyökkäystä Kiovaan – "Sota ohi todennäköisesti syksyllä"

Venäjä ei ole luopunut ajatuksesta valloittaa Ukrainan pääkaupunki Kiova, kertoo latvialainen Meduza-media nimettömiin lähteisiinsä vedoten.

Meduza on haastatellut yhtä presidentti Vladimir Putinin hallinnon jäsentä ja kahta lähdettä, joiden media kertoo olevan lähellä Kremliä.

Lähteiden mukaan Venäjällä on olemassa minimi ja maksimi sen suhteen, milloin sota Ukrainassa katsotaan onnistuneeksi ja päättyneeksi.

Vähintään Venäjän pitää pystyä täysin valloittamaan Donbassin alue. Vielä se ei ole tässä onnistunut, joskin taistelut Luhanskissa ovat viimeisen viikon aikana sujuneet Venäjän kannalta otollisesti. Tilanne Itä-Ukrainassa on "hyvin vaikea", totesi presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Maksimaalisena tavoitteena Moskovassa on edelleen Ukrainan pääkaupungin Kiovan valloitus, jota venäläisjoukot yrittivät sodan ensimmäisten viikkojen aikana helmikuun lopulta lähtien.

Lue aiheesta lisää täältä.

14.20: Britannia: Venäjä haluaa hyökätä Donetsjoen yli – edellinen yritys oli katastrofi

Vasta valtaamastaan Lymanista käsin Venäjän on mahdollista jatkaa hyökkäystä siten, että muun muassa Kramatorskin kautta kulkeva merkittävä huoltotie on vaarassa.

Saavuttaakseen tavoitteensa Lymanista eteenpäin Venäjä pyrkii Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan ylittämään Donetsjoen.

Edellinen merkittävä Donetsjoen ylitysyritys päättyi venäläisten kannalta totaaliseen katastrofiin, jossa Venäjä useiden arvioiden mukaan menetti pataljoonan verran sotilaita ja kalustoa. Venäläiseen pataljoonan kokoiseen taisteluyksikköön mahtuu noin 600–800 sotilasta ja esimerkiksi kymmenkunta panssarivaunua, kertoo Armor-lehti.

Lymanin suunnalla Kremlin joukoille on joenylitykseen tarjolla valmiita auto- ja rautatiesiltoja. Näiden kunnosta ei ole tietoa, kuten ei myöskään siitä, mikä on Ukrainan valmius tuhota sillat hidastaakseen Venäjän etenemistä.

Britannian puolustusministeriö arvioi, että jos Venäjä onnistuu valtaamaan Luhanskin ja Donetskin alueet kokonaisuudessaan, niin tämä "hyvin todennäköisesti" nähtäisiin sekä poliittisesti merkittävänä saavutuksena että sellaisena voittona, jolla Kreml voisi oikeuttaa sodan.

Lue aiheesta lisää täältä.

Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä 2:00
Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä.

12.37: Pääsy miehitetystä Hersonista muualle Ukrainaan on virallisesti estetty, kertoo miehityshallinto 

Venäjän miehittämältä Hersonin alueelta Etelä-Ukrainasta ei pääse enää muualle Ukrainaan, Venäjän miehityshallinto kertoi lauantaina valtiollisen uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Hersonin miehityshallinnon edustajan Kiril Stremusovin mukaan rajanylityspaikat Hersonin ja Ukrainan hallinnon hallitsemien alueiden välillä on suljettu, eikä rajaa saa ylittää mistään syystä. Hersonista pääsee matkustamaan vain muille Venäjän miehittämille alueille.

CNN:n mukaan Hersonista ei käytännössä ole päässyt vapaasti liikkumaan muualle Ukrainaan enää moneen viikkoon.

Venäjä miehitti valtaosan Hersonin alueesta sodan alkupäivinä helmikuun lopussa.

12.32: Seuraava suuri kaupunkitaistelu Ukrainassa on alkanut 

Ukrainalaisviranomaiset ovat myöntäneet, että venäläisjoukot ovat onnistuneet tunkeutumaan yhteen osaan Severodonetskia, joka on viimeinen Ukrainan hallussa oleva kaupunki Luhanskin alueella. Asiasta kertoo CNN.

Ennen sotaa Severodonetskissa asui noin 100 000 ihmistä. Kaupungin rakennuksista arviolta 90 prosenttia on tuhoutunut tai vaurioitunut jo ennen varsinaisten katutaisteluiden alkamista, Ukraina kertoo. 

Ukrainalaisviranomaiset kieltävät väitteet, joiden mukaan Severodonetsk olisi piiritetty. 

Kartalla tilanne näyttää Venäjän kannalta piirityksen suhteen varsin hyvältä. Amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War ISW toteaa, että Venäjä voi onnistua saarroksen luomisessa lähipäivinä.

Sodan ensimmäisen kolmen kuukauden aikana Venäjän hyökkäykset asutuskeskuksissa ovat sujuneet heikosti. Kiovan ja Harkovan valloitukset tyssäsivät esikaupunkialueille. Vaikka esimerkiksi Mariupol lopulta antautui, joutui Kreml odottamaan voittoa satamakaupungissa huomattavasti toiveitaan pidempään.

– Venäjä tuskin pystyy etenemään nopeasti Severodonetskissa, ISW katsoo.

Kaupunkitaisteluiden luonne sopii heikommin tykistön, raketinheittimien ja panssarivoimien tulivoimaan luottaville venäläisille, sillä kaupungeissa niiden tehokas hyödyntäminen vaikeutuu. 

Lue lisää aiheesta täältä.

12.14: Ukraina menetti Lymanin kaupungin

Venäjän puolustusministeriö sanoo Venäjän saaneen täysin haltuunsa  Lymanin kaupungin. Lyman sijaitsee Itä-Ukrainassa Severodonetskista länteen ja on tärkeä raideliikenteen yhdyspiste. Asiasta uutisoi Reuters.

Ukraina ilmoitti eilen, että Venäjä oli vallannut suurimman osan Lymanista mutta että sen joukot ovat estäneet sen etenemisen Slovianskiin. Se sijaitsee Lymanista noin puolen tunnin ajomatkan päässä.

Ukrainan ja Venäjän joukot olivat taistelleet Lymanista useita päiviä.

8.45: Ukrainalaismedia: Entistä presidenttiä Poroshenkoa ei päästetty lähtemään maasta 

Ukrainan entistä presidenttiä Petro Poroshenkoa estettiin lähtemästä maasta perjantai-iltana, kertovat ukrainalaismediat. Poroshenko pysäytettiin Puolan vastaisella rajalla Lvivin alueella.

Ukrainskaja Pravda -lehden mukaan Poroshenkon johtama Euroopan solidaarisuus -puolue kertoi entisen presidentin olleen työmatkalla, johon hänellä oli lupa parlamentilta. Puolueen mukaan Poroshenkon on tarkoitus osallistua Vilnassa Naton parlamentaariseen yleiskokoukseen ja myöhemmin Euroopan kansanpuolueen kokoukseen.

Poroshenkoon kohdistuu Ukrainassa maanpetossyytteitä, joita hän itse pitää tekaistuina.

7.23: Zelenskyi: Tilanne Donbassissa "hyvin vaikea"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lupaa, että Donbassin alue tulee ”taas olemaan ukrainalainen”.

Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainassa on edennyt hitaasti, mutta tasaisesti. Yön puheessaan Zelenskyi totesikin, että tilanne Itä-Ukrainassa on ”hyvin vaikea”.

– Vaikka Venäjä toisi kärsimystä ja hävitystä Donbassiin, niin me uudelleenrakennamme jokaisen kaupungin ja yhteisön. Tälle ei ole todellista vaihtoehtoa, Zelenskyi sanoi.

7.16: Osa Severodonetskista Venäjän hallussa – Ukraina kiistää piirityksen

Ukrainalaisviranomaiset ovat kieltäneet väitteet, joiden mukaan Luhanskissa sijaitseva Severodonetskin kaupunki olisi piiritetty. Samaiset viranomaiset kuitenkin myöntävät, että Venäjällä on hallussaan yksi osa kaupungista ja on mahdollista, että se valloittaa lisää.

Ennen sotaa kaupungissa asui yli 100 000 ihmistä. Nyt 90 prosenttia sen rakennuksista on Ukrainan mukaan vahingoittunut tai tuhoutunut.

5.26: Raportti: Venäjän valtio yllyttää kansanmurhaan Ukrainassa, tarkoituksena tuhota Ukrainan kansa

Venäjän valtio yllyttää kansanmurhaan Ukrainassa, toteaa tuore raportti. Sen mukaan julmuuksista, joihin venäjän joukot ovat syyllistyneet, voidaan päätellä, että sen tarkoituksena on tuhota Ukrainan kansa.

Raportin mukaan todisteina tästä ovat siviilien kidutukset ja joukkoteloitukset, järjestelmällinen seksuaalinen väkivalta sekä iskut evakuointireitteihin ja humanitäärisiin käytäviin.

Raportin ovat julkaisseet yhdysvaltalainen New Lines Institute for Strategy and Policy ja kanadalainen Raoul Wallenberg Center for Human Rights. Sen tekemiseen on osallistunut joukko kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien asiantuntijoita. Raportista uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

23.34: Ukrainan poliisi on evakuoinut 31 siviiliä Lysitšanskista

BBC:n mukaan Ukrainan poliisi on evakuoinut 31 siviiliä, mukaan lukien 13 lasta, Lysitšanskin kaupungista. Alueen ylin virkamies sanoi operaatiota yhdeksi vaikeimmiksi evakuoinniksi viime päivinä. 

Luhanskin aluepäällikkö Serhiy Haidain mukaan poliisien oli ensin tarkoitus evakuoida seitsemän ihmistä, jotka olivat aikaisemmin suostuneet lähtemään, mutta lopulta he evakuoivat 31 ihmistä. 

Haidai kertoi myös, että yksi humanitaarista apua Lysitšanskiin toimittanut ajoneuvo vaurioitui alueella käytyjen taistelujen vuoksi.

22.22: Ukrainan ortodoksinen kirkko julistautui itsenäiseksi Venäjän ortodoksisesta kirkosta

Ukrainan ortodoksinen kirkko päätti konsiilissaan julistautua täysin itsenäiseksi Venäjän ortodoksisesta kirkosta ja kiistää Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan, Moskovan patriarkka Kirillin aseman.

Kiovan patriarkaatti on jo ennen sotaa ilmaissut halunsa irtautua Venäjän alaisuudesta.

20.00: Putin syyttää Ukrainaa rauhanneuvotteluiden sabotoinnista

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Ukrainaa rauhanneuvotteluiden sabotoinnista. Asia tuli ilmi BBC:n mukaan Putinin ja Itävallan liittokansleri Karl Nehammerin kanssa käydyssä puhelinkeskustelussa. 

Putin myös kielsi puhelun aikana Venäjän olevan syyllinen maailmaanlaajuisiin elintarviketoimitusten häiriöihin, kun Ukrainan satamat ovat saarrettuna. Putinin mukaan syynä on Yhdysvaltojen ja Euroopan Unionin asettamat pakotteet.

Voit lukea lisää perjantain käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat