Zaporizhzhjan miehitysjohtaja vaatii: Venäjän vallattava asein myös Baltia, Puola ja Suomi

Kartat kertovat totuuden: Näin Ukrainan vastahyökkäys on edennyt 4 kuukaudessa 0:40
Katso myös: Katso karttavideolta Ukrainan neljä kuukautta kestäneen vastahyökkäyksen eteneminen kolmella päähyökkäyssuunnalla. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Zaporizhzhjaa miehittävän venäläishallinnon johtaja haluaa laajentaa sotaa Ukrainasta myös Suomeen.

Jevgeni Balitski, Kremlin asettama ja Zaporizhzhjan aluetta miehittävän hallinnon johtaja, peräänkuuluttaa Venäjää valtaamaan lisää alueita itselleen.

Balitskin mukaan Venäjälle historiallisesti kuuluvia alueita olisivat Puola, Suomi ja koko Baltia, hän väitti X-palvelussa julkaistussa videohaastattelussa.

Perusteluiksi näkemykselleen hän esitti, että Venäjän imperiumi koki ravistelua bolsevikkivallankumouksen jälkeen ja menetti paljon "alamaisiaan". Balitskin mukaan Neuvostoliitosta tuolloin irtautuneet alueet "ovat meidän maitamme, ja meidän väkeämme asuu siellä".

– Niistä on tehty osa tyhmää laumaa ja väriseviä otuksia. Meidän on korjattava tämä, hän sanoo.

Balitskin vaikeni haastattelussa siitä tosiasiasta, että kyseessä on viisi itsenäistä kansakuntaa, joilla on omat kielensä, kulttuurinsa ja oikeutuksensa olemassaoloon.

Suomen, Puolan ja Baltian (Viro, Liettua, Latvia) liittäminen Venäjään tapahtuisi aseiden voimalla, Balitskin sanoo haastattelussa.

– En usko diplomatiaan tässä tapauksessa.

Koteja kylmänä Zaporizhzhjassa

Balitskin haastattelussa esittämän järjenjuoksun mukaan maat tulisi palauttaa Venäjään maailman pelastamiseksi.

– Tämä pitää tehdä, jotta koko maailma ei muuttuisi Sodomaksi ja Gomorraksi, mitä parhaillaan tapahtuu Euroopassa.

Sodoma ja Gomorra olivat Raamatussa syntisen elämän perikuvia, minkä vuoksi kristinuskon jumala tuhosi kaupungit.

Venäjän kyvystä parantaa "alamaistensa" elämää voidaan arvioida sen Ukrainassa tekemien tuhojen, sotarikoksien ja tappamisen myötä. 

Myös Zaporizhzhjan alueen miehityshallinnon saavutukset voidaan ottaa mittariksi. 

Balitski vieraili tämän vuoden elokuussa Putinin vieraana Kremlissä tekemässä selkoa alueen kehityksestä. Balitskin myönsi tuolloin, että suuri osa hänen alaisestaan Zaporizhzhjasta on vailla kaasua, yhä puolitoista vuotta miehityksen alkamisen jälkeen. Kaasuttomuus tarkoittaa kylmiä koteja talviaikaan.

Myös sähköntuotossa oli ja on ongelmia, käy Kremlin julkaisemasta keskustelusta ilmi.

– Olen varma että selviätte, Putin totesi ongelmiin.

"Mielialalääkkeiden saatavuus selvästi heikentynyt"

Balitskin vaatimukset ovat herättäneet jonkin verran huomiota Venäjän kehitystä seuraavien asiantuntijoiden keskuudessa myös Suomessa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak peräänkuuluttaa X:ssä ulkoministeriön väkeä vetämään johtopäätöksiä haastattelusta.

– Ehkä ulkoministeriön väki voisi katsoa tämän haastattelun – myös poliittiset päättäjät Ahvenanmaalla – ja miettiä että kannattaisiko sitten tehdä vähän työtä sen eteen, että KOKO maatamme voidaan puolustaa samoin edellytyksin.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri taas laittoi Balitskin puheet selvään lokeroon X:ssä.

– Sanktiot selvästi purevat, koska mielialalääkkeiden saatavuus on Venäjällä selvästi heikentynyt.

Asiasta Suomessa kertoi aiemmin Verkkouutiset.

Lue myös:

    Uusimmat