Ystävät Suomessa järkyttyivät Politkovskajan kuolemasta

Murhatun venäläistoimittajan Anna Politkovskajan suomalaiset työtoverit ovat ottaneet tiedon surmasta vastaan järkyttyneinä.

Venäläisen toimittajan Anna Politkovskajan suomalainen kustantaja ja ystävät ovat ottaneet tiedon hänen kuolemastaan järkyttyneinä vastaan.

Politkovskajan suomalaista kustantamoa Likeä edustanut ja kirjailijan hyvä ystävä Iida Simes kuuli tapahtumista illalla Frankfurtissa.

-Tämä on niin surullista ja väärin. Anna itse sanoi jo ensimmäisellä vierailullaan Suomessa, että aina hänellä oli pelko, ei vain Tshetsheniassa vaan myös kotona Moskovassa. Yksi hänen isoimpia huoliaan oli huoli hänen aikuisten lapsiensa puolesta, ja he olivat huolissaan äidistään, Simes kertoi STT:lle.

Politkovskaja asui Simeksien luona Kruununhaassa pariin otteeseen Suomessa käydessään. Iida Simekselle hän oli hyvä ja tärkeä ystävä.

- Hän oli tehokas ja ammattitaitoinen ihminen. Hän teki työtä sydämellä ja välittäen. Se välittyi Annasta aina. Myös Venäjällä hän on ollut arvostettu hahmo siksi, että hän otti asiat sydämelleen, Simes kertoo.

"Ei piitannut seurauksista"

Liken edustaja Petri Stenman kuvasi STT:lle vaikeuksia, joita Politkovskajalla oli toimintansa vuoksi ollut Venäjän viranomaisten kanssa.

- Hän ei muun muassa päässyt viisumiongelmien vuoksi Suomeen, kun hänen kirjansa Putinin Venäjä julkaistiin täällä keväällä 2005, kertoo Stenman.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen tapasi Politkovskajan puolestaan keskustelutilaisuudessa, jonka instituutti järjesti hänen kirjansa johdosta.

- Politkovskajan kritiikki oli rohkeaa ja sumeilematonta. Hän ei ainakaan varonut sanojaan, eikä tuntunut piittaavan mahdollisista seurauksista. Tämä tuntuu sekä järkyttävältä että huolestuttavalta Venäjän tilannetta ajatellen, sanoi Kivinen STT:lle.

Politkovskajan kirjoista on suomeksi julkaistu Putinin Venäjän lisäksi Toinen Tshetshenian sota vuonna 2003.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat