Yritysten verokeinottelulle laitetaan esteitä

Yritysten mahdollisuudet verokeinotteluun vähenevät, jos hallituksen tänään antama lakiesitys hyväksytään eduskunnassa.

Hallitus on rajoittamassa yritysten mahdollisuutta vähentää korkomenojaan verotuksessa. Vähennysoikeudella on ollut keskeinen merkitys yrityksille, jotka minimoivat verotustaan veroparatiisien avulla.

Suomalaisyritys on voinut ottaa veroparatiisissa toimivalta yhtiöltä ison lainan ja maksaa lainasta mahdollisimman korkeaa korkoa. Korot suomalaisyhtiö on pystynyt vähentämään verotuksessa, kun taas veroparatiisiyhtiön ei ole juuri tarvinnut maksaa korkotulostaan veroa.

Tällainen verosuunnittelu on laillista, mutta raja laillisen ja laittoman suunnittelun välillä on häilyvä.

Nyt hallitus on laittamassa rajan 500 000 euron ylittäville nettokorkomenoille. Summan ylittävät korkomenot saisi vähentää verotuksessa vain, jos ne ovat enintään 30 prosenttia yrityksen tuloksesta.

Vähennyskelvottomia nettokorkomenoja voisi olla korkeintaan konserniyritysten välisten nettokorkomenojen verran.

– Laissa annetaan nuotit siihen, miten selvitetään, että kyse on aidosta elinkeinotoimintaan liittyvästä rahoituksesta eikä verokikkailusta, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja.

Hallituksen keväällä lausuntokierrokselle lähettämässä esityksessä vähennysoikeutta oli rajattu vielä tiukemmin, mutta palautteen perusteella rajoituksia kevennettiin.

Työ jatkuu

Seuraava iso askel yritysten verokeinottelun kitkennässä on puuttuminen konsernien sisäiseen siirtohinnoitteluun.

Monikansallisten yritysten on mahdollista käyttää siirtohinnoittelua siten, että voittoja siirretään kevyen verotuksen maihin vääristelemällä konsernin sisäisiä kauppahintoja.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman toivoisi, että yritykset lopettaisivat kilpajuoksun uusien verosuunnittelukeinojen etsimisessä.

– Yritykset tietävät, että poliittinen päätöksenteko seuraa aina perässä ja tekee lainsäädäntöön tarvittavia muutoksia.

Töitä jatketaan muun muassa sen eteen, että yritysten verotiedoista ja omistusjärjestelyistä saataisiin avoimemmin tietoa.

Suomi on yrittänyt solmia tästä kahdenvälisiä sopimuksia. Sellaista on puuhattu viimeksi muun muassa Panaman ja Brunein kanssa.

(MTV3 - STT)

Katso Heikki Niskakankaan studiohaastattelu (Kymmenen uutiset 1.11.2012)

Lue myös:

    Uusimmat