Mainos

Yrittäjien Järventaus kipuaa hallitukseen

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus, 46, nousee hallitukseen oikeusministeri Kari Häkämieheltä (kok.) vapautuvalle paikalle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä nimesi Järventauksen ehdokkaakseen äänestyksen jälkeen tänään. Järventaus sai ryhmän äänestyksessä 20 ääntä, kansanedustaja Kimmo Sasi 7 ääntä ja kansanedustaja Paula Kokkonen 4 ääntä. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä vetäytyi ehdokkuudesta ennen äänestystä.

Ministerinvaihdos toteutetaan jo huomenna presidentin esittelyssä. Ministerin tehtävästä eroava Häkämies siirtyy kesällä Kuopion kaupunginjohtajaksi.

Järventaus oli puheenjohtaja Sauli Niinistön ehdokas. Hän tuli keskusteluun yllätysnimenä eduskuntaryhmän ulkopuolelta. Uusi ministeri ei ole kokoomuksen jäsen, mutta on luvannut ottaa puolueen jäsenkirjan.

Niinistö samoin kuin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz perustelivat ratkaisua niin, että näin yrittäjien näkökulmaa saadaan entistä enemmän esiin päätöksenteossa.

Niinistön mukaan kokoomus osoittaa ratkaisulla pelkkiä puheita enemmän, että pienyritystoimintaa ja sen näkökulmaa pidetään merkittävänä.
-Minusta on erittäin hyvä, että valtioneuvostossa on mukana henkilö, joka varsin rakentavalla tavalla on kyennyt käsittelemään näitä asioita, Niinistö sanoi.

Järventauksen valinnan taustalla nähtiin kilpailua erityisesti keskustan kanssa yrittäjäkunnan kannatuksesta. Niinistö ei kieltänyt, etteikö valinnassa olisi ajateltu myös edessä olevaa vaalikamppailua.
-Haluamme vastata siihen laajaan keskusteluun, jota käydään pienyrityssektorin merkityksestä tulevaisuudessa ohi itsensäkin, työllisyyteen ja myös talouden kehittymiseen. Ne ovat keskeisiä elementtejä myös vaalikeskustelussa, Niinistö muotoili.

Kansanedustaja ohitettiin taas

Eduskuntaryhmän keskustelussa arvostelua herätti erityisesti se, että ministeriksi ajetaan henkilöä ryhmän ulkopuolelta.

Edellisen kerran samantapainen tilanne koettiin syksyllä, kun Suomen Pankin johtajan paikkaa täytettiin. Niinistön ehdokkaana ulkopuolelta tuotu Matti Korhonen ajoi ohi kansanedustaja Ilkka Kanervan.

Sasin puolesta puhuivat ryhmän kokouksessa Martti Tiuri, Seppo Kanerva ja Irja Tulonen. Kokkosta esittivät Pirjo-Riitta Antvuori ja Kaarina Dromberg.

Niinistö sanoi jälkeenpäin uskovansa, että vaalista ei jäänyt kenellekään mitään hampaankoloon. Hän luonnehti, että asiassa on toimittu "hyvin rakentavasti".

Vaalissa hävinnyt Kimmo Sasi ei kiistänyt, etteikö tappio olisi harmittanut, vaikka oikeusministeriö ei olisikaan ollut hänen ominta aluettaan.

Hän sanoi pysyneensä vaalissa loppuun asti, koska monet, joita ulkopuolisen ehdokkaan tuominen harmitti, olivat vedonneet häneen. Vaalista luopunut Itälä perusteli vetäytymistään sillä, että perustuslakivaliokunnassa on kesken monia suuria asioita.

Itälä hyväksyi Järventauksen puolesta esitetyt perustelut ja tuki tämän valintaa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.