Mainos

KHO ja yo-tiedot: Julkisuus voitti

Viisi vuotta, yksi kuukausi ja kuusi päivää. Tuon verran on tähän mennessä kestänyt MTV3:n uutisten oikeustaistelu ylioppilastutkintotiedoista.

Kyse ei ole tietojen julkisuudesta, vaan siitä pitääkö ylioppilastutkintolautakunnan luovuttaa nämä sähköisessä muodossa. Tänään KHO antoi päätöksen, jonka mukaan pitää.

Päätös ja kiemuraisen oikeusjutun - joka on tähän mennessä käynyt kahdesti KHO:ssa - vaiheet löytyvät tästä linkistä.

Ylioppilastutkintolautakunta vastusti tätä sähköistä luovutusta alusta alkaen, koska se ei halunnut, että tekisimme koulujen välistä vertailua. Neljä kertaa - vuosina 2002-2005 - keräsimme tiedot käsin julkisista tulosluetteloista. Mitä niistä selvisi? Tästä linkistä voi katsoa vuoden 2005 vertailua. Otsikkona oli: "Koulujen eriytyminen on pysyvä ilmiö".

Yli 30 000 ylioppilaan tietojen kerääminen tuloslistoista vei tarkistamisineen neljältä toimittajalta noin viikon. Viime ja tänä vuonna emme tätä tehneet, koska nuo vuosien 2002-2005 tulokset muistuttivat toisiaan, emmekä enää uskoneet että iso urakka tuo uutta tietoa. Käsin keräämällä emme esimerkiksi pystyneet kirjaamaan oppilaan sukupuolta tai vaikkapa yksittäisten aineiden tuloksia, vaan tieto rajoittui puoltoääniin.

Nyt siis KHO kuitenkin päätti, että lautakunnan on luovutettava tiedot sähköisessä muodossa, mikä mahdollistaa laajemmat ja tarkemmat vertailut.

Hyvä päätös. Julkisuus voitti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.