Pohjoismaisille mauille olisi nyt runsaasti kysyntää maailmalla, mutta ruoka-asiantuntijan mukaan suomalaiset eivät osaa hyödyntää tilaisuutta.
Ruoka-alan monitoimimies ja Eat&Joy Maatilatori -yrityksen perustajaosakas Eeropekka Rislakin mukaan Suomella olisi vielä runsaasti petrattavaa elintarvikeviennissä. Rislakin mukaan Suomi on jäänyt runsaasti jälkeen esimerkiksi naapurimaa Ruotsia, jossa on ymmärretty Pohjoismaisen ruoan vientimahdollisuudet.
– Pariinkymmeneen vuoteen Suomen vienti ei ole kasvanut juuri mihinkään. Naapurimaa Ruotsi on sen sijaan nelinkertaistanut vientinsä samassa ajassa. Nyt he aikovat vielä viisinkertaistaa vientinsä nykytasolta vuoteen 2020 mennessä, Rislakki sanoo.
Suomen ongelma on Rislakin mukaan se, että elintarviketeollisuus hakee edelleen voimaansa suuruudesta ja bulkista. Suomessa kauhistellaan ruoan hintaa ja yritetään tehdä kaikki mahdollisimman edullisesti.
– Kun mennään siihen suuruuden logiikkaan, niin hävitetään sen tuotteen alkuperäinen erinomaisuus raskaissa teollisissa prosesseissa. Lopputuloksena on bulkki, jota pystytään tuottamaan Keski-Euroopan maissa paljon halvemmalla. Ei ole mitään järkeä maksaa bulkista enempää.
Poron sydämet Japanissa hittituote
Tämä toimintatapa ja logiikka on Rislakin mukaan nyt nähty: se ei johda viennin näkökulmasta mihinkään. Sen sijaan vaadittaisiin nyt erikoistumista ja erikoistuotteiden tehokasta markkinointia maailmalle. Rislakki nostaa esimerkiksi poron sydämet, joille olisi Japanissa kysyntää loputtomiin.

