Yllättävä Suomi-ruoka on Japanissa hitti – "on se kumma, kun raha ei kiinnosta suomalaisia"
Pohjoismaisille mauille olisi nyt runsaasti kysyntää maailmalla, mutta ruoka-asiantuntijan mukaan suomalaiset eivät osaa hyödyntää tilaisuutta.
Ruoka-alan monitoimimies ja Eat&Joy Maatilatori -yrityksen perustajaosakas Eeropekka Rislakin mukaan Suomella olisi vielä runsaasti petrattavaa elintarvikeviennissä. Rislakin mukaan Suomi on jäänyt runsaasti jälkeen esimerkiksi naapurimaa Ruotsia, jossa on ymmärretty Pohjoismaisen ruoan vientimahdollisuudet.
– Pariinkymmeneen vuoteen Suomen vienti ei ole kasvanut juuri mihinkään. Naapurimaa Ruotsi on sen sijaan nelinkertaistanut vientinsä samassa ajassa. Nyt he aikovat vielä viisinkertaistaa vientinsä nykytasolta vuoteen 2020 mennessä, Rislakki sanoo.
Suomen ongelma on Rislakin mukaan se, että elintarviketeollisuus hakee edelleen voimaansa suuruudesta ja bulkista. Suomessa kauhistellaan ruoan hintaa ja yritetään tehdä kaikki mahdollisimman edullisesti.
– Kun mennään siihen suuruuden logiikkaan, niin hävitetään sen tuotteen alkuperäinen erinomaisuus raskaissa teollisissa prosesseissa. Lopputuloksena on bulkki, jota pystytään tuottamaan Keski-Euroopan maissa paljon halvemmalla. Ei ole mitään järkeä maksaa bulkista enempää.
Poron sydämet Japanissa hittituote
Tämä toimintatapa ja logiikka on Rislakin mukaan nyt nähty: se ei johda viennin näkökulmasta mihinkään. Sen sijaan vaadittaisiin nyt erikoistumista ja erikoistuotteiden tehokasta markkinointia maailmalle. Rislakki nostaa esimerkiksi poron sydämet, joille olisi Japanissa kysyntää loputtomiin.
– Olimme joitakin vuosia sitten lähdössä Berliiniin Suomi-viikoille ruokapuolta esittelemään. Meille selvisi poroisäntien kanssa keskusteltaessa, mikä on se osa porosta, jota he eivät pysty hyödyntämään. Se oli poron sydän. Ajattelimme, että kyllähän nyt jossain päin maailmaa täytyy olla tilausta niillekin. Heräsi ajatus, että kyllähän nuo japanilaiset varmaan saattaisivat tällaisesta tykätä. Pari puhelua Berliinissä parhaisiin japanilaisravintoloihin, niin vastaus oli, että "maksoi mitä maksoi, tuokaa niitä sydämiä heti tänne".
Rislakki muistuttaa, että poron sydämet olivat tähän asti olleet joko biojätettä, tai sitten ne oltiin syötetty koirille. Suomessa ei osata ajatella, että tällaisillekin tuotteille voisi olla maailmalla rahanarvoiset markkinat.
– Saksassa japanilaisravintoloissa tehtiin sitten poron sydämistä sashimia ja saksalaiset ruokakriitikot olivat haltioissaan. Tällä hetkellä poron sydämiä menisi kaikkiin japanilaisiin ravintoloihin ympäri maailman.
"On se kumma, kun ei raha kiinnosta"
Eat&Joy Maatilatori -yritystä pyörittävä Eeropekka Rislakki kertoo saavansa säännöllisin väliajoin puheluita maailmalta, joissa jotain tiettyä erikoistuotetta haluttaisiin tilata iso erä.
– Esimerkiksi Etelä-Afrikasta, Brasiliasta, Saksasta, Italiasta, Espanjansa, Yhdysvalloista, Hong Kongista ja monista muista paikoista on oltu yhteydessä, että Suomessa on sellaisia tuotteita, joita maailmalle haluttaisiin. Sitten joutuu vaan nostamaan kädet pystyyn, että "sori, ei pysty". Tuotteet ovat pienistä firmoista, jotka eivät pysty vastaamaan huutoihin. Tilausta on olemassa, mutta investoinnit puuttuvat.
Poron sydämien lisäksi maailmalle menisi nyt runsain määrin suomalaisia marjoja, sieniä, kalaa ja mätiä.
– Meillä olisi myös valtava määrä kiinnostavia villiyrttejä ja villivihanneksia. Puhtaita Pohjoisia makuja kohtaan on ollut jo vuosia valtavaa kiinnostusta, mutta raaka-aineita ei saa. Voisikin sanoa, että on se kumma, kun ei raha kiinnosta suomalaisia. Mieluummin liimaudutaan johonkin vanhoihin rakenteisiin, että näin se nyt on ja näin se tulee olemaan.
Kokeile kotona hieman erikoisempia pororuokia:
Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi
Uusimmat
-
18:16
Norjan hallitus pyytää suurkäräjiä hyväksymään Suomen ja Ruotsin jäsenyyden Natossa
-
18:15
Turkki jämähti Suomen Nato-jäsenyyden tielle – nämä ovat syyt ja näin prosessi etenee jatkossa
-
18:11
OP: Palkat nousevat ensi vuonna hintoja nopeammin – tänä vuonna kotitalouksille tulee kuitenkin tuhansien eurojen lisälasku
-
18:09
Kristian Vesalainen palaa Eurooppaan
-
18:04
Tämä sikataklaus saattaa maksaa paljon! MM-kisoissa käynnissä huimien panosten trilleri
-
18:02
Prinssi Harry voitti isännöimänsä poolokisan – Meghan palkitsi miehensä suudelmalla yleisön hurratessa
-
17:55
Suomen surkein kuski -jaksossa dramaattisia hetkiä – kaasu ja jarru menevät sekaisin kohtalokkain seurauksin
-
17:54
Suomalaisvahti siirtyy KHL:stä Ruotsiin
-
17:54
Onko tässä Helsingin laiminlyödyin stop-merkki? "Sakkotuloilla voisi maksaa hoitajien palkankorotukset, hävittäjät ja paikata hallituksen alijäämän"
-
17:53
Rajut taistelut jatkuvat Itä-Ukrainassa – Sjeverodonetskin kaupunki on lähes eristyksissä
-
17:33
Venäjän maajoukkueilla erikoinen ongelma: kivet puuttuvat!
-
17:25
Saapuiko kesä? Vuoden tähän asti korkein lämpötila 21,7 astetta mitattiin Kouvolassa – katso paikkakuntasi sääennuste
-
17:10
Venäjän iskussa sotilastukikohtaan viime viikolla kuoli lähes 90 ihmistä – MTV seuraa sotaa
-
17:02
Mies kuoli jäätyään rekan katon alle Leppävirralla
-
17:00
Sointu Borg lataa suorat sanat kumppaninsa rahoilla eläville naisille: "Lopulta päädyt hävikkiin tai alekoriin"
-
16:52
USA:n nuorukainen tunaroi siniviivalla – Tshekin tehohyökkääjä veivasi näyttävän osuman
-
16:47
Tytön kiusaaminen johti isän väkivallantekoon – löi tyttärensä kiusaajaa kasvoihin
-
16:32
Mikael Granlund sai irtioton MM-arjesta perheen parissa – nyt vastaan tulee jotain tuttua HIFK-ajoilta
-
16:31
Gianpaolo huomasi yhden oleellisen ongelman suomalaiskaupoissa myytävissä mozzarellajuustoissa – päätti tarttua tuumasta toimeen
-
16:13
Venäläisdiplomaatti erosi tehtävästään YK:ssa, kritisoi rajusti Venäjän johtoa – "En ole koskaan hävennyt maatani näin paljon"
-
Lataa lisää