Huolestuttava havainto lapsiperheistä: Äitien uupuminen ja ahdistus yleistä jo odotusaikana

Vauva-arjessa on monta ilon hetkeä: "Parhaimmillaan yhdistää puolisoita ja läheisiä" 1:15
Videolla muistutetaan vanhemmuuden iloista!

Vauva-arki voi olla hyvinkin uuvuttavaa aikaa. Huolestuttavaa tuoreessa kyselyssä on, että uupumusta ja mielenterveyden kuormitusta esiintyy jo raskauden aikana.

Ensi- ja turvakotien liiton tänään julkistama kysely piirtää huolestuttavaa kuvaa vauva-arjen uuvuttavuudesta. Kyselyyn vastasi noin 850 vauvaperheen vanhempaa.

Ensi- ja turvakotien liitto kertoo tiedotteessaan, että yli puolet vauvaperhekyselyyn vastanneista koki tarvitsevansa apua, mutta että sitä on vaikea saada. Yksinäisyys sekä jaksamispulmat ja mielenterveyden haasteet kuormittavat vanhempia. Liitto pitää huolestuttavana sitä, että ahdistus ja uupumisoireet ovat yleisiä jo raskausaikana. 

Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa, kun vieraana olivat projektipäällikkö Jonna Lehikoinen Ensi- ja turvakotien liitosta sekä vanhemmuuden asiantuntija Rozjin Rokhzad Väestöliitosta.

Uupumusta jo raskausaikana

Vauva-arjen lisäksi uupumista voi siis ilmetä myös raskausaikana. Lehikoisen mukaan kyselyyn vastasi myös vauvaa odottavia ja hekin kertoivat olevansa uupuneita ja kokevansa erilaista mielenterveyden kuormituksesta kertovaa oireilua.

– Yllättävän iso prosentti jäi ilman apua ja tukea, vaikka heillä olisi kokemus, että tarvitsisivat apua ja tukea, Lehikoinen sanoo.

Rozjin Rokhzad Väestöliitosta sanoo, että lasta odottavien vanhempien uupumus on havaittu heilläkin. Siihen haetaan tukea ja apua.

Vanhemmat kaipaavat konkreettista tukea

Lehikoinen kertoo, että vauva-ajan suhteen kaivattaisiin konkreettista tukea.

– Varsinkin vauvan syntymän jälkeen on tarve sille, että saadaan kotiin riittäviä palveluita ja että on mahdollisuus tulla tuetuksi omassa arjessa.

Lisäksi kaivataan mahdollisuutta tavata muita vanhempia. Moni kokee olevansa yksinäinen. 

Samoin keskusteluapu olisi tervetullutta.

– Että olisi apua ja mahdollisuuksia pysähtyä oman jaksamisen, omien huolien ja erilaisten perhetilanteiden äärelle ja että tultaisiin kuulluksi ja nähdyksi omassa tilanteessa, Lehikoinen sanoo.

Suorituspaineet koettelevat jaksamista

Rokhzad kertoo, että Väestöliitto saa jonkin verran yhteydenottoja vanhemmilta, jotka kokevat suorituspaineita. Vanhemmat saattavat kokea epäonnistumisen kokemuksia tai uupumusta.

– Saattaa olla tilanteita, joissa vanhempi on asettanut itse itselleen kovia vaatimuksia tai sitten ulkopuolelta tulee kovia vaatimuksia.

Jonkin verran näkyy myös vanhemmuuden ja parisuhteen haasteita, samoin taloudellisia haasteita. Vanhemmilla voi olla myös huolta lapsista tai omasta jaksamisesta.

Vanhempi, muista armollisuus!

Väestöliitossa vanhempia yritetään tukea muun muassa muistuttamalla, että on tärkeää olla lempeä omaa itseään ja omaa vanhemmuuttaan kohtaan. 

Vanhemman kanssa pohditaan myös, olisiko arjessa mahdollista vähentää jotain joko osittain tai kokonaan, jotta jaksaminen kohentuisi. Lisäksi autetaan löytämään voimavaroja arkeen.

Rokzhadin mukaan jotkut vanhemmat saattavat pohtia käymään tullessaan, ovatko he tarpeeksi huonossa jamassa, jotta apua kannattaa hakea. Näihin todetaan monesti, että hyvä, kun henkilö tuli juttelemaan.

– Parempi ennaltaehkäistä. Ei tarvitse odottaa, että tilanne perheessä kriisiytyy. Ennaltaehkäisy on äärimmäisen tärkeää.

Raskausajan kuormittuneisuus voi jatkua vauva-aikaan

Joskus haasteet voivat ratketa sitä kautta, että vauva kasvaa. Lehikoisen mukaan usein kuitenkin on niin, että raskausaikana alkanut oireilua tai kuormittuneisuus jatkuu myös vauva-aikana.

Haasteet voivat alkaa heijastua parisuhteeseen tai vauvan kanssa olemiseen voi tulla vaikeuksia.

Kaiken keskellä vanhemmalta voi unohtua, että vauva-aika on myös iloista aikaa.

– Nämä kokemukset jäävät usein uupumaan. 

Nyt vanhemmuus on itsenäisempää

Joku voi pohtia, miksi kohistaan niin paljon uupumuksesta, kun vauvojen kanssa on aina pärjätty.

Lehikoinen pohtii vanhemmuuden muuttuneen sikäli, että oman vanhemmuuden merkitys lapsen kehitykseen tiedostetaan nykyään todella hyvin ja omalla piltille halutaan mahdollisimman hyvä alku.

Tällainen voi aiheuttaa paineita.

– Ajatellaan, että en riitä tai en osaa tai mietitään, miten pärjään, Lehikoinen havainnollistaa.

Yksinäisyys vaivaa vanhempia

Lehikoinen miettii, että vanhemmat saattavat nykyisin olla myös aiempaa yksinäisempää. Tukiverkko puuttuu yhä useammalta.

– Aikaisemmin ollaan saatettu elää paljon kiinteämmissä yhteisöllisissä olosuhteissa. Nyt eletään paljon itsellisemmin ja yksinäisemmin vauva-arkea. Se on asia, joka kuormittaa vanhemmuutta todella paljon.

Some voi luoda vanhemmuusilluusion

Rokzhad lisää, että sosiaalisella medialla voi olla osansa uupumussopassa. 

Erilaisia päivityksiä katsellessa voi tulla tietynlainen käsitys siitä, mitä vanhemmuuden pitäisi olla.

– Sieltä saattaa tulla epärealistisia ja vääriäkin käsityksiä siitä, millaista arjen kuuluisi olla. Ja sitten kun se ei olekaan sitä, mitä saattaisi kuvitella, saattaa tulla epäonnistumisen kokemuksia, huonommuutta ja riittämättömyyttä.

Millainen apu sinua auttoi vauva-aikana? Kerro vinkkisi ja terveisesi väsyneille vauvaperheille laittamalla viestiä sähköpostiosoitteeseen outi.jaatinen@mtv.fi

Katso koko haastattelu alta

Vauva-arki uuvuttaa vanhempia – apua ei saa edes pyydettäessä 9:53
Haastattelussa projektipäällikkö Jonna Lehikoinen Ensi- ja turvakotien liitosta sekä vanhemmuuden asiantuntija Rozjin Rokhzad Väestöliitosta.

Lue myös:

    Uusimmat