Ylipaino vaikuttaa myös seksielämään – naiset eivät usko kumppanin kehuja

Ei liene kieltäminen, että ylipaino ja liikalihavuus vaikuttavat sekä fyysisesti että henkisesti ihmisten hyvinvointiin – myös seksuaalisuuteen ja tunnelämään.

Liikalihavuus ja ylipaino lukeutuvat yhdeksi aikakautemme haasteista: paljon kertonee se, että amerikkalaisista 69 prosenttia kärsii ylipainosta. Tämä selvinee Centers for Disease Control and Preventionin teettämästä selvityksestä.

Sen lisäksi, että ylipainoisuus lisää terveysriskiä, altistaa sairauksille ja jopa ennenaikaiselle poismenolle, se myös vaikuttaa ihmisten tunne-elämään ja tuo omat haasteensa ihmissuhteisiin sekä seksuaalisuuteen.

Ylipaino on tila, jossa kehon rasvakudoksen määrä ylittää normaalin rajan. Estrogeeni, eli tutummin naishormoni lisää rasvan määrää elimistössä. Naisilla onkin elimistössään luontaisesti enemmän estrogeenia, josta johtuen naisten rasvaprosentti on miehiä suurempi.

Ylipainosta kärsivillä miehillä mieshormoni testosteronin määrä laskee.

Mutta kun ihminen – mies tai nainen – alkaa lihoa ja rasvakudosta kertyy liiakseen, estrogeenin määrä nousee ja testosteronin, eli sukupuolihormonin määrä laskee. Testosteronin lasku näkyy myös libidon pienenemisenä, jolloin seksihalut ovat matalammalla sekä seksuaalinen kanssakäyminen ei ota luonnistuakseen.

Tämä vaikuttaa myös parisuhteeseen, jossa kosketus ja seksi ovat olennainen osa suhdetta.

Kun ylipainoinen mies laihtuu, myös testosteronitaso nousee.


”Sinä olet kaunis” – ”Enkä ole!”

Ylipainoisuus vaikuttaa myös fyysisten haasteiden lisäksi myös henkiseen puoleen.

Kirjailija Sarah Varney on kerännyt teokseensa nimeltä XL Love ylipainoisten ihmisten tarinoita. Teos käsittelee sitä, miten lihavuus vaikuttaa seksuaalisuuteen, deittailuun, avioliittoon ja seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Monesti kävi ilmi, että vaikka oma puoliso tukisi ylipainoista kumppaniaan ja kehuisi tätä kauniiksi ja seksikkääksi, eritoten naiset eivät kuitenkaan uskoneet kehuja.

Naiset, jotka kokevat ylipainon vaikuttavan negatiivisesti heidän ulkonäköönsä ja minäkuvaansa, kärsivät itsetunto-ongelmista rakastavissakin parisuhteissa. Heidän oli erittäin haastavaa tuntea oloaan seksikkääksi tai haluttavaksi.


Lähteet: AVAlla esitetty Lääkärit-jakso 31.7.2015, Edition.cnn.com

Lue myös:

    Uusimmat