Mainos

Ylipaino näkyy työntekijän palkassa kahdella tavalla, kertoo tutkija – "On sekin mahdollista, että työnantaja rankaisee ylipainoista"

Ylipainon ja palkkatason välillä on yhteys molempiin suuntiin. Ylipaino kaventaa palkkanauhaa, ja matala palkka altistaa lisäkiloille.

– Aiemmin ei ole pystytty todistamaan aukottomasti, että ylipainolla ja matalalla palkkatasolla on syy-seuraussuhde. Nyt valmistuneessa tutkimuksessa osoitimme, että ylipaino johtaa kausaalisesti (syysuhteessa) matalampaan palkkaan ja huonompaan menestykseen työmarkkinoilla, kertoo erikoistutkija Petri Böckerman Palkansaajien tutkimuslaitokselta.

Tutkimuksessa havaittiin, että ylipaino johtaa sekä alempaan ansiotasoon että heikompaan työllisyyteen.

Böckerman lisää, että ylipaino altistaa huonommalle työmarkkina-asemalle naiset hieman vahvemmin kuin miehet.

Tutkimuksessa osoitettiin nyt ensimmäistä kertaa, että ylipainoisilla on myös suurempi todennäköisyys saada palkkaa korvaavia tulonsiirtoja.

– Näitä tulonsiirtoja ovat esimerkiksi työttömyyskorvaus ja työllistämistuki. On syytä huomata, että pohjoismaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa tulonsiirrot osittain korvaavat (ylipainoisten) palkkamenetyksiä.

Terveyspulmat pääsyy palkkakuopalle

Böckermanin mukaan pääasiallinen selitys ylipainoisten alempaan palkkaan on terveydentila.

– Ylipaino johtaa heikompaan terveyteen. Terveyspulmat taas murentavat mahdollisuuksia työmarkkinoilla.

Työpaikalla ylipainoisen terveydentila saattaa jarruttaa palkkakehitystä, jos hänen työpanoksensa ja -suorituksensa on heikompi.

Ylipainolla on yhteys myös korkeampiin terveyskuluihin.

Böckermanin mukaan ei kuitenkaan voida sulkea pois sitäkään näkökulmaa, että joku työnantaja voi diskriminoida eli syrjiä ylipainoisia palkkauksessa.

– On sekin mahdollista, että työnantaja rankaisee ylipainoista matalammalla palkalla.

Ennenkuulumaton ei ole väite, että varsinkin palveluammateissa työantaja saattaa suosia tai edellyttää työntekijän edustavaa ulkonäköä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja