Sanna Marin uskoo kaikkien saavan kolmannen rokotteen – pääministeri kuittasi Ylellä boomer-kohun huumorilla ja kiistää arvostelleensa vanhempia ikäluokkia

1:41
Pääministeri Marin kommentoi juhlakohua: "Haluan kunnioittaa niiden ihmisten yksityisyyttä, jotka ovat ystäviäni ja vieraitani olleet"

Perinteinen pääministerin haastattelutunti käynnistyi hieman kello 14 jälkeen, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi ajankohtaisiin kysymyksiin Ylen lähetyksessä.

Kello 15.01. Haastattelutunti on päättynyt.

Marin kertoo menevänsä ensi viikolla Saksaan ja tapaavansa vielä Angela Merkelin ja todennäköisen tulevan liittokanslerin Olaf Scholtzin.

Kello 14.59. Valko-Venäjän hybridivaikuttamiseen (turvapaikanhakijoiden siirrot EU-rajoille) on puututtava ja Suomi tukee pakotteiden kiristämistä.

Kello 14.57. Energian hinta aiheena. Marin penää vahvempaa energiaomavaraisuutta Eurooppaan, jotta ei olla niin paljon riippuvaisia muualta tuotavasta, kallistuneesta fossiilisesta energiasta. Ilmastotoimista ei saa Marinin mukaan tinkiä.

Ydinvoima on osa Suomen energiapalettia.

Kello 14.53. Keskustelu siirtyy Puolan oikeusvaltiokehitykseen. Pääminisiteri pitää Puolan kehitystä vakavana, kun EU-lainsäädäntö ollaan alistamassa kansalliselle lainsäädännölle kyseenalaisella tavalla. Marin odottaa, miten EU:n komissio edistyy keskusteluissa Puolan kanssa.

Kello 14.50. Marin sanoo ymmärtävänsä entisiä pääministereitä ammatin varjopuolista ja sanoo, ettei pääministerillä ole yksityisyyttä ja asema on rankka. Korostaa, ettei suurta suunnitelmaa esimerkiksi Instagram-päivityksissä ole.

Marin toivoo, että hän voi ravistella pääministeri-instituutiota, jotta instituutio muokkautuu ajan mukaan. Marin sanoo pyrkimään elämään kuin 35-vuotias perheenäiti, joka hän on.

Pääministeri sanoo kuviensa olevan jopa tylsiä.

Kello 14.44. Nyt kysytään boom-boom-boomeri -some-päivytyksestä. Sanna Marin sanoo, että kaikki hänen tekemisensä päätyvät lehteen, erityisesti iltapäivälehteen ja se on lehdistön tehtävä. Marin kiistää, että hän olisi arvostellut iäkkäämpiä ikäluokkia. Marin sanoo kyseessä olleen laulun sanoista ja vastaus viikon juhlakohuun. Marin toivoo, että poliitikoille suodaan huumoria ja hänen mukaansa kaikki eivät ole päivityksestä loukkaantuneet ja kannustustakin tullut.

Kello 14.41. EU:n velkakestävyydessä Suomi on Marinin mukaan tiukalla linjalla, mutta keskustelua on käytävä.

Eläkekysymyksestä Marin sanoo, että pienituloisten eläkeläisten asemaa on parannettava, mutta indeksimuutoksia Sdp ei aja. Kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) kirjallinen kysymys kertoo Marinin mukaan siitä, että Sdp on huolissaan eläkeläisten asemasta.

Pääministeri haluaa, että eläkejärjestelmää on kehitettävä pitkäjänteisesti työmarkkinajärjestöjen kanssa ilman hötkyilyä.

Kello 14.38. Valtiovarainminisiteri Annika Saarikon (kesk.) kanssa Marinilla on kuulemma "toimivat välit".  Marin puhuu vielä investoinneista, joita on saatava myös Suomeen. Pääministeri muistuttaa esimerkiksi siitä, että Neste investoi ennemmin Hollantiin kuin Suomeen. Tämän takia tarvittaisiin varoja investointeihin.

Kello 14.32. Keväällä on Marinin mukaan edessä tiukka neuvottelu 370 miljoonan euron leikkauksista. Pääministeri uskoo ratkaisun syntyvän. Marinin mukaan uusia työllisyystoimia viedään maaliin asti loppukaudella.

Julkiseen talouteen on suhtauduttava vakavasti ja Marin sanoo olevansa siitä huolissaan. Tarvitaan parempaa työllisyyttä ja rakenteellisia uudistuksia. 

Kehysjärjestelmää Marin ei murtaisi vaan "kehittäisi", jotta kehitys- ja ilmastoinvestointeja pystytään jatkossa tekemään enemmän. Tarkoituksena olisi saada aikaan parempaa kilpailukykyä ja sitä kautta vähentää myös velkaantumista.

Kello 14.27. Marin kuittaa MTV Uutisten keskusta-kyselyn heikon arvosanan sillä, että puolueet tukevat omiaan. Keskustalaiset antoivat Marinille kouluarvosanan 5,2 toiminnasta Veikkaus-prosessissa, mutta Sdp:n kenttä antoi Marinille kiitettävän.

Marinin mukaan hallituksen toimintakyky on hyvä ja hän pyrkii sovittelemaan ja hakemaan konsensusta hallituspuolueiden välillä.

Kurvisen kanssa Marin sanoo keskustelleensa ennen Veikkaus-leikkausten julkistamista ja toivoi, ettei leikkauksia julkisteta, koska sotku niistä syntyi.

Marin uskoo, että hallitus käy vielä useita pelisääntökeskusteluja.

Kello 14.25. Veikkaus-rahat aiheena. Marin kertoo saaneensa Sdp:n eduskuntaryhmältä vahvan mandaatin perua kaikki leikkaukset ja on iloinen, että muut hallituspuolueet olivat valmiita tekemään nopeasti päätöksiä.

Marin korostaa, että hallituksella on aina mahdollisuus harkita uudelleen päätöksiä. Marin sanoo ymmärtävänsä, että on synytynyt mielikuva, että he, jotka huutavat kovimmin, saavat rahaa. Pääministeri korostaa, että Veikkaus-rahoista neuvoteltiin ennen äläkkää ja Kesärannassa kaksi viikkoa sitten järjestettyjä juhlia kulttuuriväelle.

Kello 14.20. Uusia rajoitustoimia ei Marinin mukaan nyt hallituksessa valmistella. Pääministeri uskoo, että alueilla ollaan hereillä koronatilanteen kanssa. Tehohoitopotilaita voidaan siirtää sairaaloiden välillä, jos kuormitus kasvaa. 

Kello 14.17. Pääministeriä huolestuttaa se, että isossa osassa maailmaa ihmiset eivät ole saaneet ensimmäistä koronorokotetta.

Marin pitää huolestuttavana, että ravintolayrittäjät ovat joutuneet vihan kohteeksi koronapassin takia. Marin sanoo hallituksen tukevan ravintolayrittäjiä. Rokotekriittiset eivät saa pääministeriltä ymmärrystä.

Kello 14.14. Marin uskoo, että kaikki halukkaat saavat Suomessa kolmannen koronarokotteen ja koronapassille valmistellaan jatkoaikaa.

Kello 14.12. Marin muistuttaa, että koronatilanteen takia kaikkien siihen pystyvien olisi otettava rokote. Marin muistuttaa, että koko ajan lähestytään 80 prosentin rokotekattavuutta. Hallitus on saanut maanantaina katsauksen koronatilanteesta. Hallitus ei ole keskustellut pakkorokotuksista.


Kello 14.08. Suomen poliittinen johto tapaa sotilasliitto Naton johtoa maanantaina. Marin korostaa, että on tärkeätä pitää vuoropuhelua yllä. Marinin mukaan on tärkeätä pitää yllä mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä, vaikka nykyinen hallitus ei liittymistä valmistele tai suunnittele.


Kello 14.05. Haastattelutunti on päässyt vauhtiin ja ensimmäisenä keskustellaan Turkin päätöksestä julistaa yhdeksän maan, myös Suomen, suurlähettiläät ei-toivotuiksi henkilöiksi ihmisoikeusaktvisitin tukemisen takia. Marin pitää tilannetta vakavana ja Turkin reaktiota kovana. Marin odottaa lisätietoja Turkin tapahtumista.

Venäjän päätöstä keskeyttää puukuljetukset Saimaan kanavalla Marin pitää valitettavana ja korostaa Suomen käyvän vuoropuhelua Venäjän kanssa. 


Aiheista tuskin on haastattelutunnilla pulaa tälläkään kertaa. Mahdollisia aiheita ovat muun muassa EU:n huippukokouksen keskustelut Puolasta, pakolaisista ja energian hinnasta, velkaantuminen, Veikkaus-jupakka, Kesärannan juhlat, pääministerin some-päivitykset ja ilmastoinvestoinnit.

Lauantaina pääministeri Marin julkaisi Instagramissa päivityksen, jossa soi laulaja Benjamin Peltosen kappale, jossa lauletaan ”Boom - Boom - Boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin". Päivitystä on sekä arvosteltu että kehuttu sosiaalisessa mediassa.

Päivityksen on tulkittu olevan vastaus julkisuuteen, jota Marin on saanut pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa järjestetyistä jatkoista.

Pääministeriä tenttaavat tällä kertaa Yleisradion politiikan toimittaja Robert Sundman, Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen päällikkö Hanna Vesala sekä Suomen kuvalehden politiikan toimittaja Tuomo Lappalainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja