Mainos

Yli puolet eduskuntaryhmien puheenjohtajista: Tiukempi aselaki tarpeen

Kuusi eduskuntaryhmän puheenjohtajaa yhdeksästä haluaa vuosi sitten kesäkuussa uudistettuun aselakiin lisää rajoituksia.

MTV3 Uutiset tavoitti tänään puhelimitse ja sähköpostilla Kokoomuksen, SDP:n, keskustan, perussuomalaisten, vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien, RKP:n ja vasemmistoryhmän eduskuntaryhmän vetäjät. Tavoittamatta jäi ulkomaan matkan takia vihreiden Pekka Haavisto.

Vaikka aselakiin kaivataan tarkennuksia, kaikki vastaajat huomauttivat, että yksinomaan tiukemmalla lailla ei olisi estetty Hyvinkäällä viikonloppuna tapahtunutta ampumistragediaa, jossa kaksi nuorta sai surmansa ja seitsemän haavoittui.

Nuorten turvaverkon kohentamiseen pitäisikin puolueiden mielestä suunnata lisää tukea.

"En osaa syyttää lakia"

Keskustan Kimmo Tiilikainen sanoi suoraan, että:

– Aselaista ei löydy vastausta siihen, miksi moni nuori on viime vuosina ryhtynyt joukkosurmiin. En osaa lakia syyttää.

– Ihmisen pahoinvointia ei voida poistaa aselailla. Koulun keskeytyminen olivat merkkejä, että hirmutekoon syyllistyneellä nuorukaisella oli vaikeuksia sopeutua yhteiskuntaan.

Kokoomuksen Jan Vapaavuori ei arvioinut välitöntä tarvetta tiukentaa lakia, sen sijaan hän totesi, että "Aselailla kiristettiin lupien saamisen ehtoja. Uskon, että teknisiä ratkaisuja on varmasti monia ja asioita voi aina tehdä toisin, mutta itse päämäärä: lupien ehtojen kiristäminen ja sitä kautta aseturvallisuuteen vaikuttaminen on ollut hyvä".

Paniikkiuudistuksia kriisitilanteissa

Jo aiemmin ankarimmin aselakiin lisää rajoituksia vaatineet vasemmistoliitto ja SDP sekä kristilliset olivat entistä tiukemmilla linjoilla.

– Valitettavasti uudistukset tehdään aina kriisitilanteessa. Uusi aselaki ei tuonut riittävästi parannuksia, totesi vasemmistoliiton Annika Lapintie.

SPD:n Jouni Backman puolestaan lupasi, että puolue katsoo, tarvitaanko lainsäädäntöön uusia toimenpiteitä.

Myös kristillisten Peter Ostman ja RKP:n Mikaela Nylander kaipaavat lain päivittämistä.

Edellisten eduskuntavaalien alla ahkerimmin aselakiin lievennyksiä ajaneiden perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner arvioi nyt, että:

– Nykyinen aselaki laadittiin (Kauhajoen ja Jokelan ampumisten aiheuttamissa) paniikkitunnelmissa, eivätkä uudistukset varmasti ole kohdallaan. Kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi on tehtävä muutoksia.

Eduskunnassa kahden hengen Vasenryhmää vetävän Markus Mustajärven MTV3:n Uutiset sai langanpäähän suoraan metsästä rajavartiolaitoksen matkasta.

Vasemmistoliitosta vuosi sitten erotettu Mustajärvi vaatii aselain uudistamiseen "arkijärkeä eli metsästäjien ja aseharrastajien näkemystä". Varsinaisista tiukennuksista hän ei puhunut.

– Uudistus on tähän asti kummunnut vääristä lähtökohdista. On puhuttu siitä, miten vaarallisia eri aseet ovat. Ei siitä, miten aseiden käyttäjät toimivat. Tärkeintä on arvioida aseenkantolupaa hakeva henkilö. Vastuu aseesta ja sen säilyttämisestä on luvan saaneella.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja