Mainos

Yli 7-vuotiaat omalle puolelle uimahalleissa - mitä sanovat vanhemmat?

Helsingin suurimman uimahallin, Mäkelänrinteen uimahallin kassoille ovat ilmestyneet kyltit, joissa kehotetaan yli 7-vuotiaita lapsia menemään oman sukupuolensa mukaiseen pukuhuoneeseen.

Mäkelänrinteen uimahallista kerrotaan, ettei kyseessä ole mikään uusi asia, vaan käytäntö on ollut olemassa jo viitisen vuotta.

– Ehkä se mielletään nyt uudeksi asiaksi, kun nämä kyltit ovat tulleet kassalle, hallipäällikkö Nipa Avén kertoo MTV Uutisille.

Ohjeilla valistetaan ja taataan turvallisuus

Ohjeistus tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi isä tulee yli 7-vuotiaan tyttärensä kanssa uimahalliin, pitäisi tytön pukeutua ja peseytyä naisten tiloissa ja isän miesten tiloissa.

– Raja pitää johonkin vetää ja me Urheiluhallit-konsernissa katsoimme, että se on kouluikä eli 7 vuotta. Sillä yritetään myös samalla valistaa ja opettaa uimahallietikettiä, Avén jatkaa.

Avénin mukaan rajanvedolle on useampikin syy. Yksi merkittävimmistä on ollut se, että yli 7-vuotias voi kokea olonsa kiusalliseksi, jos törmää vapaa-ajalla vastakkaista sukupuolta olevaan koulukaveriin alasti pukuhuoneessa.

– Itseasiassa tästä on tullut ihan älyttömästi hyvää palautetta, että näin on nyt ohjeistettu. Se voi kovastikin nolottaa, jos tyttöjen puolelle ilmestyy poikaluokkakaveri äitinsä kanssa. Kyllähän se alastomuus voi ujostuttaa.

– Toki siinä on myös turvallisuusseikkoja, että aina ei tiedä minkälaisia ihmisiä voi sitten olla tuijottelemassa.

Valvoja avuksi pesutiloihin

Mäkelänrinteen uimahallissa valvojat voivat tarvittaessa tulla ohjeistamaan lasta pukuhuoneeseen tai peseytymistilaan, jos sinne yksin meneminen jännittää.

– Valvoja ystävällisesti sitten opastaa, miten pukukoppi suljetaan ja saattaa suihkun kautta odottamaan vanhempaa altaalle. Tämä on samalla ikään kuin kasvatusta.

Suppea soittokierros uimahalleihin eri puolilla Suomea kertoo, että samainen ikäraja on käytössä useassa uimahallissa.

"Tarvittaessa joustetaan"

– Meillä ei ole mitään kylttejä asiasta, mutta kouluikä on ollut meilläkin rajana pukukoppiasiassa. Aika luonnostaan tuon ikäiset jo menevät oman sukupuolen pukukoppiin, Kuopion uimahallista kerrotaan.

Jyväskylän vesiliikuntakeskus Aaltoalvarissa ohjeet ovat samanlaiset.

– Kouluikäiset meilläkin ohjataan oman sukupuolen puolelle. Aina tilanteet ovat olleet ratkottavissa. Jos yli kouluikäinen lapsi ei ole uskaltanut yksin mennä omalla puolelle, niin meillä on täällä kolme tilaussaunaa, joita on voinut käyttää vanhemman kanssa näissä tilanteissa.

Niin ikään Lahdessa mennään samalla ohjeistuksella.

– Periaatteessa se kouluikä on raja, mutta jos on arka lapsi tai vaikka ensimmäistä kertaa täällä uimahallissa, niin kyllä me sitten joustamme. Tämä on vapaa-ajan viettopaikka, ja silloin pitää voida olla mukavaa, Saksalan uimahallista kerrotaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.