Yksityiset terveysyritykset tarjoavat apua julkisen puolen yltyvään koronatestiruuhkaan – kapasiteetista hyödynnetty vain 10 prosenttia

1:46
Katso videolta Seitsemän uutisten raportti yksityisen puolen koronatesteistä.

Koronatestaus on ruuhkautunut viime viikkoina suurissa kaupungeissa.

Esimerkiksi Helsingissä, Turussa ja Tampereella pelkkää testiin pääsyä on voinut joutua odottamaan päiviä.

Yksityisten terveysalan yritysten mukaan heiltä löytyisi testauskapasiteettia nopeuttamaan julkisen puolen koronatestejä.

Esimerkiksi Mehiläinen on tarjonnut testauskapasiteettiaan julkisen puolen käyttöön. Mehiläisen express-asemalla koronatestin tuloksen saa kuudessa tunnissa. Helsingissä tarjoukseen on nyt ruuhkien keskellä päätetty tarttua.

Yksityisten sosiaali- ja terveysalan yritysten järjestön Hyvinvointiala HALIn mukaan julkinen puoli on tähän mennessä hyödyntänyt heidän jäsenyritystensä testauskapasiteetista vain murto-osan.

– Maaliskuusta heinäkuuhun se hyödyntäminen oli noin 10% siitä koko yksityisen puolen kapasiteetista, että hyvin pientä, järjestön elinkeinoasioiden johtaja Arja Laitinen kommentoi.

Kapasiteettia voitaisiin kasvattaa lähes 50%

Yksityisten yritysten testauskapasiteetti on tällä hetkellä noin 6 000 testiä vuorokaudessa, kun julkisella puolella testauskapasiteettia on tällä hetkellä 13 000:een testiin.

Helsingin terveysasemien johtajalääkärin Timo Lukkarisen mukaan kaupunki on juuri tänään saanut valmiiksi järjestelyn, jonka pohjalta se aloittaa huomenna testausyhteistyön yksityisen puolen kanssa.

– Huomenna aloitettava näytteenotto, missä Mehiläinen tulee meille kumppaniksi, on yksi tapa purkaa tätä ruuhkaa. Mitä muita toimia sitten tulee, niin HUSLAB niistä pääasiassa kuitenkin vastaa. Eli he toimittavat meille palvelun, missä Mehiläinen ja ilmeisesti myös Terveystalo tulee osallistumaan talkoisiin, Lukkarinen kommentoi.

Lukkarisen mukaan lisäresursseja on hankittu erityisesti näytteenottoon, kun taas näytteiden analysointi pysyy jatkossakin HUSLAB:in hallussa.

HALI:n mukaan yksityisen puolen toimijat toivoisivat vielä entistä tiiviimpää yhteistyötä.

– Kyllä se toive on. Tässä on kuitenkin kyse suomalaisten ja Suomessa asuvien terveydestä, niin täytyy toivoa, että jonot eivät kasvaa vaan käytetään kaikki käytettävissä olevat keinot niiden lyhentämiseen, Laitinen kommentoi.

Korjaus 12.8.2020 kello 13.39: Muutettu kohta "kaupunki on juuri tänään saanut valmiiksi sopimuksen" muotoon "kaupunki on juuri tänään saanut valmiiksi järjestelyn". Kaupunki ei ole järjestelyssä sopijaosapuolena.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja