Yksi pieni muutos työpaikallasi voi saada vatsarasvan palamaan – myös muita positiivisia terveysvaikutuksia

8:31
Miten sokerikoukusta pääsee eroon? Laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo.

Sokeroitujen virvoitusjuomien poistaminen työpaikkaruokaloiden ja juoma-automaattien valikoimista voisi auttaa työntekijöitä laihtumaan, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Vyötärön ympäryksen lisäksi suotuisia vaikutuksia nähtiin työntekijöiden insuliiniaineenvaihdunnassa.

Tutkimus toteutettiin Kalifornian yliopistossa San Franciscossa, ja osana sitä sokeroitujen virvoitusjuomien myyminen lopetettiin kaikissa yliopiston tiloissa. Tutkimuksessa keskityttiin 214 työntekijään, jotka joivat sokerilimuja päivittäin. Heidät satunnaistettiin joko verrokkiryhmään tai ryhmään, jota kannustettiin vähentämään sokerijuomien kulutusta.

Tutkimuksen alkaessa osallistujat joivat keskimäärin litran sokerilimuja päivittäin, mutta kymmenkuukautisen seurannan aikana kaikki osallistujat onnistuivat vähentämään kulutustaan. Verrokkiryhmäläiset vähensivät sokerijuomien päivittäistä kulutusta keskimäärin 2,5 desilitralla, mutta kannustusta ja motivointia saaneet vähensivät päivittäistä juomistaan peräti 7 desilitralla.

Sokerijuomien vähentäminen pienensi osallistujien vyötärön ympäryksiä keskimäärin 2 senttimetrillä, mutta painoindeksi pysyi suurimmalla osalla ennallaan. Lisäksi osallistujien insuliiniaineenvaihdunta parani seurannan aikana, mutta muutokset eivät olleet kovin suuria.

Säännöllinen sokerijuomien nauttiminen voi lihottaa ja altistaa muun muassa diabetekselle ja metaboliselle oireyhtymälle. Vyötärölihavuudessa suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Vyötärölihavuus on merkittävä terveysongelma myös henkilöille, jotka ovat painoindeksinsä perusteella normaalipainoisia.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja