Saako juoda appelsiinimehua, jos haluaa laihtua? Taas paljastui uutta tietoa täysmehujen vaikutuksesta painoon

mehu
Tuoreen meta-analyysin mukaan appelsiinitäysmehun kohtuullinen päivittäinen käyttö ei lihota. Colourbox.com

Appelsiinitäysmehun käyttö on monissa yhteyksissä liitetty painonnousuun. Uusi tutkijoiden meta-analyysi kuitenkin tyrmää täysmehujen yhteyden lihomiseen aikuisilla. 

Toukokuussa julkaistussa Atlantan yliopiston tutkimuksessa nostettiin esille virvoitusjuomien ja täysmehujen haitallisuus. Tutkijoiden mukaan liiallisten sokerijuomien lipittäminen nostaa riskiä ennenaikaiseen kuolemaan ja myös esimerkiksi appelsiinimehun sisältämät luonnolliset sokerit voivat olla yhtä lailla haitaksi terveydelle. 

Yliopiston tutkimus oli kuitenkin monen asiantuntijan mielestä  puutteellinen. Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä ravitsemuskasvatuksen asiantuntija Sanna Talvia tuomitsi tutkimuksen johtopäätökset keväällä harhaanjohtaviksi. Hänen mukaansa täysmehuista on liikkeellä paljon erilaisia uskomuksia ja vääriä käsityksiä, eikä Atlantan yliopiston tutkimuksesta uutisointi anna oikeanlaista kuvaa mehuista.

– Kyseessä on klassinen tilanne, jossa käsitellään yhtä tutkimusta. Jos tutkimusta peilataan laajaan tutkimuskenttään, niin tämä ei vahvista muiden tutkimusten tuloksia. Yksittäinen tutkimus ei ole vahva näyttö mistään, Talvia muistuttii tuolloin.

"Päivittäisellä appelsiinitäysmehun käytöllä ei ole vaikutusta kehonpainoon"

Nyt mehuista on saatu jälleen uutta tutkimustietoa. Lokakuussa 2019  joukko ravitsemustutkijoita ja -asiantuntijoita eri puolilta Eurooppaa kokoontui Euroopan ravitemuskongressiin keskustelemaan uusimmista tutkimustuloksista. Myös appelsiinitäysmehu ja siihen liittyvät tutkimukset olivat esillä kongressissa. 

Appelsiinitäysmehun käyttö on monissa yhteyksissä liitetty painonnousuun. Ravitsemuskongressissa ravitsemusasiantuntija tohtori Carrie Ruxton esitteli meta-analyysia, johon oli koottu tuloksia liittyen appelsiinitäysmehun päivittäiseen käyttöön ja painonnousun riskiin aikuisilla.

Meta-analyysissä oli mukana kuusi satunnaistettua ja kontrolloitua koetta. Appelsiinitäysmehun päivittäinen käyttömäärä oli tutkimuksessa 2–3 lasillista  eli noin 2,5 – 5 desilitraa.  Tulosten mukaan päivittäinen appelsiinitäysmehun käyttö ei ollut tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä kehon painoon. Ruxton kommentoi tutkimusta seuraavasti:

– Lasillisessa appelsiinitäysmehua on vain 60 kilokaloria. Vaikka täysmehun sokeripitoisuudesta ollaan usein huolissaan, meidän meta-analyysimme perusteella päivittäisellä appelsiinitäysmehun käytöllä ei ole vaikutusta kehonpainoon. Jopa viiden desilitran päivittäinen täysmehun käyttö, joka on enemmän kuin tyypillisesti suositeltu päivittäinen käyttömäärä, ei vaikuttanut tutkittujen painoon.

Nauti kohtuudella, aterioiden yhteydessä

Useissa kansainvälisissä ja kansallisissa ruokailusuosituksissa täysmehun on linjattu sopivan osaksi terveellistä ruokavaliota. Suositeltu annoskoko on tyypillisesti yksi lasillinen eli noin 1,5 desilitraa päivässä.

Ravitsemusasiantuntija Sanna Talvia komentoi keväällä, että vaikka täysmehut sisältävät sokeria, niiden kohtuullinen nauttiminen voi olla myös hyödyksi. 

– Ei pidä tuijotaa vain yhtä ainesosaa, sokeria. Täysmehu eroaa olennaisesti virvoitusjuomista, sillä mehu puristetaan hedelmistä, eikä siitä poisteta mitään. Täysmehussa on C-vitamiinia, folaattia, kaliumia ja fytokemikaaleja. Totta kai siinä on myös hedelmien sokeria, mutta sen lisäksi paljon hyviä juttuja, Talvia ssano. 

Täysmehuja kannattaa juoda mieluummin aterian kanssa kuin sellaisenaan. Siitä viimeaikaiset tutkimukset ovat yhtä mieltä.

Tuoreista tutkimustuloksista kertoi Fruit Juice Matters. Fruit Juice Matters on täysmehualan Euroopan järjestön AIJN:n 14 maassa käynnissä oleva Euroopan laajuinen ohjelma, joka käynnistyi Suomessa syksyllä 2016. Fruit Juice Matters -ohjelman avulla Euroopan täysmehualan järjestö AIJN pyrkii oikaisemaan virheellisiä käsityksiä tarjoamalla selkeää, tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa täysmehusta ja ohjeistamaan sen käyttöä eri maiden omien ravitsemussuositusten mukaan.

***

Makeisvero ei purrut sokeriin - miten irti sokerikoukusta 8:31

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.