Yksi esine mullistaa vessakäyntisi ja auttaa ummetukseen – näin oikeasti pitäisi kakata

Näin oikeasti pitäisi kakata 0:52
Katso videolta, miten sinun pitäisi oikeasti kakata!

Parempi ja perinteisempi ulostamisasento voisi auttaa ummetukseen, peräpukamiin ja suolen umpipusseihin. Nykyaikaisia vessanpönttöjä ei tarvitse vaihtaa ”reikävessaan”, sillä kyykkyasennon voi ottaa istuessaankin. 

Saksalainen tutkija Giulia Enders muistuttaa kirjassaan Suoliston salaisuus – Kaikki kehomme keskeisestä elimestä (Otava), että kyykky on ollut kautta aikojen ihmisen luonnollinen tarpeidentekoasento. Istuma-asento ulostaessa on alkanut yleistyä vasta 1700-luvun loppupuolella.

Reikä lattiassa -malliset vessat eivät kuitenkaan ole maailmasta kadonneet. Edelleen noin 1,2 miljardia ihmistä kykkii ulostaessaan ja heillä on huomattavasti vähemmän ummetusta, peräpukamia ja suolen umpipusseja eli divertikkeleitä kuin ihmisillä, jotka istuvat vessassa. 

Tämä johtuu siitä, että tuolilla istuttaessa suoleen kohdistuu paljon painetta. Peräpukamat pakenevat sisältä tulevaa painetta peräaukosta työntymällä. Suolen sisällä oleva paine pullistaa lisäksi suolen heikkoa kohtaa ulospäin, jolloin syntyvät divertikkelit.

Vessajakkara edistää sujuvaa asiointia

Ihmisen anatomialle luontaisemmassa kyykkyasennossa asioidessaan suolta ympäröivä lassomainen lihas rentoutuu ja jätökset pääsevät kulkemaan suoraa suolikanavaa pitkin vapaasti ja pinnistelemättä. Asia on todistettu myös tutkimuksissa, joissa ihmisten on havaittu ulostavan nopeammin ja tehokkaammin kyykkyasennossa. 

Nykyaikaisista vessanpöntöistä ei kuitenkaan tarvitse luopua, sillä myös istuessa voi kyykkiä. Asennon saaminen onnistuu taivuttamalla eturuumista hieman eteenpäin ja nostamalla jalat pienelle jakkaralle. Erityisesti niitä hetkiä varten, kun toimitus ei tahdo sujua, kannattaa vessaan varata siis pieni jakkara.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Suoliston salaisuus – Kaikki kehomme keskeisestä elimestä (Otava)

Lue myös:

    Uusimmat