Oletko kakannut aina väärin? Asiantuntija suosittelee kakkajakkaraa

Oletko aina kakannut väärin? Katso vinkit oikeaan asentoon 0:18
Videolla fysioterapeutti Mirka Katajisto konkretisoi, miten vessapaperirullat voivat toimia kakkajakkaran korvaajina.

Kakkajakkara auttaa löytämään oikean asennon pöntöllä ja ehkäisee lantionpohjan toimintahäiriöitä.

Etkö saa jalkojen alle tukevaa asentoa pöntöllä istuessasi? Hipovatko varpaasi juuri ja juuri lattiaa? Jos näin on, asentosi suolen tyhjentämiseen ei ole paras mahdollinen. Huonosta asennosta voi seurata ikäviä vaivoja, kuten peräpukamat. 

Monesti ajatellaan, että paras asento ulostamiseen on 90 asteen kulma. Fysioterapeutti Mirka Katajisto kuitenkin tarkentaa, että todellisuudessa asento tulisi olla vielä tätä syvempi. Polvet tulisi saada lonkkien yläpuolelle.  
 
– Meillä menee lenkkimäinen lantionpohjanlihas peräsuolen ympäri, joka pitää sen mutkalla. Kun menemme 90 astetta suurempaan lonkkakulmaan, tämä lantionpohjanlihas löystyy ja peräsuolen mutka oikenee ja putki onkin suora.  

Vessanpönttö onkin monille aivan liian korkea optimaalisen kakkausasennon aikaansaamiseksi. Jos asento jää vajaaksi, eikä tukea jalkojen alla ole, suoli ei aukene tarvittavalla tavalla ja kakkaa voi joutuu puristamaan.

Huonosta asennosta seurauksena pukamat 

Huono asento aiheuttaa turhaa puristamista, joka voi aiheuttaa ummetusta ja sitä kautta peräpukamia ja muita ongelmia.  

– Jos joudut ponnistelemaan paljon, tuotat samalla painetta lantionpohjaan. Jos tämä toistuu usein, niin se voi johtaa lantionpohjan toimintahäiriöihin, kuten virtsankarkailuun ja gynekologisiin laskeumiin, Katajisto selventää. 

Katajisto suosittelee käyttämään pöntöllä jakkaraa jalkojen alla iästä ja sukupuolesta riippumatta, jotta oikea asento löytyy helpommin.  

– Kyllä se auttaa myös peräpukamien ehkäisyä, sillä jakkara auttaa vähentämään painetta ja kakka pääsee ulos helpommin. Kaikki keinot, millä pystyt välttämään puristamista ja painetta, ovat hyväksi lantionpohjalle.  

Jos kotoa ei löydy sopivaa kakkajakkaraa, voi ensi hätään avuksi ottaa käyttöön vessapaperirullat. 

Yllä olevalla videolla Katajisto konkretisoi, miten vessapaperirullat voivat toimia kakkajakkaran korvaajina. 

Lue myös:

    Uusimmat