Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto miettii pakotteita

YK:n turvallisuusneuvostossa on laadittu päätöslauselmaluonnos, jossa tuomitaan jyrkästi Pohjois-Korean tekemä ydinkoe.

Luonnoksessa kehotetaan kaikkia jäsenvaltioita panemaan toimeen aiemmat Pohjois-Korean vastaiset pakotteet, mutta siinä ei esitetä uusia sanktioita.

Uutistoimisto Reuters on saanut tutustua luonnokseen, jonka ovat laatineet Yhdysvallat ja Japani. Diplomaattien mukaan myös Venäjä sekä Kiina näyttävät suostuvan pakotteiden laajentamiseen.

YK:n turvallisuusneuvosto jatkaa neuvotteluita Pohjois-Korean vastaisista pakotteista.

Pohjois-Koreaa vastaan määrättiin pakotteita myös edellisen ydinkokeen jälkeen. Tarkoituksena on lisätä aseiden viennin ja tuonnin rajoituksia, pankkitilien jäädytyksiä sekä matkustuskieltoja.

Pohjois-Korean tarkkailu vaikeaa

Etelä-Korean ja Yhdysvaltain joukot ovat nostaneet valmiuttaan Pohjois-Korean uhkausten takia. Myös tiedustelua pyritään lisäämään, kertoo Etelä-Korean puolustusministeriö.

Yhdysvallat ei ole viime päivinä havainnut suuria joukkojen siirtoja Pohjois-Koreassa, sanoo nimettömänä esiintynyt puolustusministeriön edustaja Washingtonissa.

Hänen mukaansa ei ole myöskään havaittu merkkejä siitä, että Pohjois-Korea olisi aloittanut uudelleen plutoniumin tuotannon.

Hän huomauttaa kuitenkin, että Pohjois-Korean tapahtumien seuraaminen on vaikeaa, koska maa on yksi maailman suljetuimpia yhteiskuntia.

Etelä-Koreassa on noin 28 000 amerikkalaissotilasta. Joukkojen valmiustila on nyt yhtä korkea kuin vuonna 2006, jolloin Pohjois-Korea teki ensimmäisen ydinkokeensa.

Jännitys kiristyi entisestään eilen, kun Kim Jong Ilin hallinto ilmoitti, ettei se pidä aseleposopimusta enää sitovana.

Katso Cyrila Cibulkan juttu (Huomenta Suomen uutiset 29.5.2009)

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.