Mainos

YK:n pääsihteeri vaati aids-tiedon lisäämistä

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vaatii valistuksen lisäämistä, jotta immuunikatotautia aidsia aiheuttavien HIV-tartuntojen määrä saataisiin vähenemään. -Aids on muuttanut lasten maailmaa. Nyt meidän on muutettava maailmaa heidän vuokseen, sanoi Annan maailman aids-päivänä tänään.

Tiedon jakaminen on Annanin mielestä paras keino aidsin leviämistä vastaan. Tänä vuonna halutaan tuoda esille erityisesti HIV-tartunnan saaneiden lasten kohtalo. Joka päivä noin 1600 lasta saa HIV-tartunnan. Arvioidaan, että tämän vuoden loppuun mennessä noin miljoona alle 15-vuotiasta lasta on saanut tartunnan. Heistä yli 95 prosenttia elää kehitysmaissa. Yli kahdeksan miljoonan lapsen äiti on kuollut aidsiin. Lapset ja nuoret ovat vaarassa saada HIV-tartunnan verensiirroissa, suojaamattomissa yhdynnöissä, väkivallan kohteiksi joutuessaan ja saastuneista huumeneuloista.

HI-virus saattaa muuttaa muotoaan, jos etelän epidemiaa ei saada kuriin

YK:n pääsihteeri totesi, että uudet lääkkeet antavat toivoa taistelussa HI-virusta vastaan. Hän muistutti, että uudet lääkkeet ovat kuitenkin kalliita ja että kehitysmaissa päästään hoitoon aivan liian harvoin. Myös YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon johtaja Federico Mayor vaati lääkehoidon ulottamista kehitysmaiden aids-potilaille. Hän muistutti myös kehitysmaiden aids-potilaiden hoitamatta jättämisen vaaroista: HI-virus voi kehittää uusia muotoja, jotka leviävät pohjoiselle pallonpuoliskolle, jos eteläisen pallonpuoliskon aids-epidemiaa ei hoideta.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.