Mainos

YK:n arvio: Ihmisiä on 9 miljardia vuonna 2050

Maailman väestömäärä kasvaa nykyisestä lähes kuudesta miljardista noin 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. 50 vuoden kuluttua planeettaamme kansoittaa yhdeksän miljardia ihmistä, ennakoivat YK:n väestöasiantuntijat tänään julkistamassaan arviossa.

-Toivon, että olemme väärässä. Toivon, että arviomme osoittautuu aivan liian korkeaksi, sanoi YK:n väestöosaston johtaja Joseph Chamie. Hän esitteli laskelmia YK:n väestö- ja kehitysneuvostolle. Kuuden miljardin ihmisen rajan odotetaan rikkoutuvan vielä tämän vuoden lokakuussa. Kun toinen maailmansota päättyi, maapallolla oli asukkaita vasta vähän yli kaksi miljardia. 40 vuotta sitten harva uskoi YK:n silloiseen ennustukseen, että maailman väkimäärä miltei kolminkertaistuisi vuosituhannen vaihteeseen mennessä. Näin on kuitenkin käynyt.

Väestönkasvu voimistuu erityisesti kehitysmaissa. Yksin Intian ihmismäärän odotetaan 50 vuodessa kasvavan yhdestä miljardista 1,53 miljardiin. Mikäli ennusteet toteutuvat, Intiasta tulee maailman väkirikkain valtio. Nigerialaisten ja pakistanilaisten määrä kasvaa prosenteissa mitaten jopa Intiaakin nopeammin. Kiinalaisia on tällä hetkellä eniten, mutta valtion asettamat syntyvyyden rajoitukset ovat saaneet kasvun aisoihin. YK-asiantuntija ei arvioinut Kiinan väestömäärää, mutta yleisesti sen oletetaan olevan noin 1,2 miljardia.

Vielä 50 vuotta sitten Kiinan syntyvyysaste oli 6,2 yhtä pariskuntaa kohden. Nykyisin kiinalaisvanhemmilla on tilastollisesti ilmaistuna keskimäärin 1,8 lasta. YK-laskelmien mukaan 30 valtion syntyvyys laskee vuoteen 2050 mennessä. Saksalaisten määrän odotetaan vähenevän 82 miljoonasta 73 miljoonaan. Venäjällä väki vähenee puolessa vuosisadassa 147 miljoonasta 121 miljoonaan. Japanilaisia on enää 105 miljoonaa nykyisen 126 miljoonan sijaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.