Mainos

YK asettaa pakotteita Sierra Leonelle

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Sierra Leonen öljy-, ase- ja matkustussulkuihin painostaakseen maan hallituksen kaatanutta sotilasjunttaa luopumaan vallasta.

Neuvoston viisitoista jäsenmaata ovat hyväksyneet päätöstekstin, mutta asiasta järjestetään vielä virallinen äänestys. Päätöslauselman pani alulle Britannia, joka on Sierra Leonen entinen siirtomaaisäntä.

Sierra Leonen naapurimaat Nigerian johdolla ovat jo omalta osaltaan määränneet maan ilma-, meri- ja maasaartoihin sen jälkeen, kun armeijan upseerit ja militanttijoukot kaatoivat presidentti Ahmad Tejan Kabbahin demokraattisesti valitun hallituksen toukokuun lopussa.

Turvallisuusneuvosto vetoaa edelleen Nigerian johtamaan Länsi-Afrikan valtioiden liitoon, jotta sen jäsenvaltiot eivät päästäisi laivojaan Sierra Leoneen. Turvallisuusneuvosto vaatii Sierra Leonen sotilasjunttaa luopumaan välittömästi vallasta ja lopettamaan väkivaltaisuudet. Niin ikään neuvosto edellyttää, että juntta lopettaa alueella annettavan humanitäärisen avun häiritsemisen.

Päätöslauselma kieltää juntan jäseniä ja heidän perheitään matkustamasta maasta ilman turvallisuusneuvoston lupaa. Lisäksi se kieltää öljyn ja öljytuotteiden, aseiden ja niihin liittyvien materiaalien myynnin sekä tuonnin Sierra Leoneen. Öljyä maa tosin saa inhimillisiin tarpeisiin.
(STT, AFP, Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.