Mainos

YK asettaa Iranille pakotteita ydinohjelman takia

Iran torjui tuoreeltaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman laittomana toimena. Lisäksi Iran syytti neuvostoa kaksinaamaisuudesta, kun se määräsi pakotteet Iranin ydinohjelmalle, muttei ole kiinnittänyt huomiota Israelin ydinaseisiin.

YK:n turvallisuusneuvosto asettaa pakotteita Iranille maan ydinohjelman takia. Päätöslauselman tarkoituksena on painostaa Irania lopettamaan uraanin rikastaminen.

Turvallisuusneuvosto määräsi pakotteet, koska se katsoo Iranin uhmanneen turvallisuusneuvoston aiempaa vaatimusta uraanin rikastamisen lopettamisesta. Turvallisuusneuvosto vaatii Irania lopettamaan myös sellaisen tutkimustyön, joka voisi johtaa ydinaseiden valmistamiseen.

Päätöslauselmassa kehotetaan kaikkia maita kieltämään ydin- ja ohjusteknologian vienti Iraniin. Siinä myös kehotetaan jäädyttämään iranilaisyhtiöiden ja YK:n nimeämien virkamiesten varat.

Turvallisuusneuvosto päätti eilen Iranin-vastaisista pakotteista ensimmäisen kerran. Päätöslauselmaa valmisteltiin pitkään, jotta myös Venäjä ja Kiina saattoivat hyväksyä sen. Turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä Yhdysvallat, Britannia ja Ranska vaativat järeämpiä toimia Irania vastaan kuin Kiina ja Venäjä.

Päätöksen jälkeen Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tshurkin tähdensi, ettei se sisällä voimankäyttöä Irania vastaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin soitti eilen Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille ennen turvallisuusneuvoston kokousta. He olivat tähdentäneet yhdenmukaista suhtautumista Iranin ydinohjelmaan.

Iran sanoo, että sen ydinlaitoksia käytetään energiantuotantoon ja tutkimukseen.

USA vaati lisätoimia

Yhdysvallat vetosi myöhemmin eilen EU:hun ja Japaniin, jotta ne ottaisivat lisäksi käyttöön vielä voimakkaampia toimia kuten vientiluottojen rajoittamisen, aseviennin lopettamisen ja öljyntuontisopimusten allekirjoittamatta jättämisen.

Yhdysvaltain ulkoministeriön valtiosihteeri Nicholas Burns sanoi, että jos EU ottaisi käyttöön nuo keinot, mahdollisuudet saada iranilaiset neuvottelemaan olisivat suuremmat.

Israel piti turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa tervetulleena, mutta vaati vielä tiukempia toimia Irania vastaan.

Iran aikoo jatkaa ydinohjelmaansa

Iran on tuoreeltaan torjunut YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman laittomana toimena, joka ei kuulu neuvoston toimialaan. Lisäksi Iran syytti turvallisuusneuvostoa kaksinaamaisuudesta, kun se määräsi pakotteet Iranin ydinohjelmalle, muttei ole kiinnittänyt huomiota Israelin ydinaseisiin.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Mohammad Ali Hosseini sanoi maan televisiossa, ettei päätöslauselma voi vaikuttaa Iranin rauhanomaiseen ydinohjelmaan. Hänen mukaansa päätöslauselma horjuttaa uskoa turvallisuusneuvoston päätöksiin.

Iran aikoo jatkaa ydinohjelmaansa ja sijoittaa 3000 sentrifuugia uraanin rikastuslaitoksiinsa, sanoi ulkoministeriön tiedottaja edelleen.

Iranin YK-suurlähettiläs Javad Zarif sanoi turvallisuusneuvostossa, että Israelin ydinaseet aiheuttavat vakavan uhan alueelle ja kansainväliselle turvallisuudelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.