"Yhtä hyvin voisi pudotella satalappusia pöntöstä alas" – näin paljon viattoman oloinen ongelma voi kasvattaa vesilaskua

Kosteutta kylpyhuoneessa? Asiantuntija muistuttaa eräästä tärkeästä työkalusta, joka pitäisi löytyä jokaisesta suomalaisesta kylpyhuoneesta 1:26
KATSO MYÖS: Kosteutta kylpyhuoneessa? Kotoisa-ohjelman Rickard Carlsson muistuttaa eräästä tärkeästä työkalusta, joka pitäisi löytyä jokaisesta suomalaisesta kylpyhuoneesta.

Vuotava vesikaluste ei automaattisesti ole katastrofi, mutta siitä voi aiheuta yllättävän suuria ja turhia kustannuksia.

Kun vuotavan vesikalusteen vuoto ohjautuu suoraan viemäriin, jää se usein huomaamatta, eikä siihen reagoida tarpeeksi nopeasti. Tästä voi kuitenkin seurata satasien lasku.

– Viattoman oloinen vuoto wc-istuimessa voi kuluttaa vettä jopa 33 000 litraa kuukaudessa, vuotava hana 1 200 litraa kuukaudessa. Yhtä hyvin asukas voisi pudotella satalappusia pöntöstä alas, sillä vuotavien vesikalusteiden tuoma lisämaksu vesilaskuun vuositasolla voi olla yli tuhatkin euroa, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen toteaa tiedotteessa.

Näin havaitset vuodon

Lompakkoa verottavien vaikutusten lisäksi vuotava vesikaluste ei tee hyvää ympäristöllekään, Mäkinen muistuttaa.

– Vuotanut vesi joudutaan käsittelemään jäteveden puhdistuslaitoksessa. Tästä aiheutuvat kustannukset tietysti eivät toki tule suoraan asukkaan maksettavaksi, mutta ympäristön kannalta kyseessä on täysin turha tuhlaaminen.

Asiantuntijan mukaan vuodot on kuitenkin helppo havaita. Tiesitkö, että esimerkiksi wc-istuimen kulhon tulisi olla kuiva käyttökertojen välillä? Niinpä vuodon havaitsemiseen riittää se, että pala wc-paperia painetaan kulhon takaseinää vasten. Kastuva paperi paljastaa pienenkin vuodon.

– Usein vuoto johtuu kuluneesta tiivisteestä, Mäkinen kertoo.

Katso vessapaperia säästävä niksi:

Näin vähennät vessapaperin käyttöä helposti 0:19
Videolla näytetään, miten vähennät vessapaperin ylikäyttöä.

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry.

Lue myös:

    Uusimmat