Yhdysvaltalaistutkimus: Moni koronan sairastanut kärsii edelleen kahdesta oireesta

Tällaisia ovat tyypilliset koronaoireet nyt 0:27
KATSO MYÖS: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ylilääkäri Asko Järvinen kertoi MTV Uutiset Livessä lokakuussa 2022, millaisia olivat tyypilliset koronaoireet.

Eräs koronaoire voi olla arjesta nauttimisen kannalta erityisen kurja.

Amerikkalaisten koronaoireita tarkastelleen tutkimuksen mukaan miljoonat kärsivät edelleen siitä, että haju- tai makuaisti tai molemmat eivät ole palautuneet ennalleen. Tutkimustulokset julkaistiin The Laryngoscope-lehdessä ja niistä kertovat Fortune-media, uutissivusto UPI sekä New York Post.

Tutkimuksen mukaan noin kaksi kolmannesta koronaviruksen sairastaneista amerikkalaisista menetti osittain tai kokonaan maku- tai hajuaistinsa tai molemmat. Valtaosalla aistituntemukset palautuivat ennalleen, mutta noin kuusi miljoonaa amerikkalaista saattaa edelleen kärsiä näistä oireista. 

Monet eivät ole täysin toipuneet, tutkimuksen tekoon osallistunut korva- ja kurkkutautien professori Neil Bhattacharyya Fortunelle.

Valtaosalla haju- ja makuaisti palautui

Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoja, joita oli kerätty lähes 30 000 yhdysvaltalaiselta aikuiselta tutkittaessa näiden koronaoireita vuonna 2021. Tutkijat havaitsivat, että noin 60 prosenttia koronavirustartunnan saaneista kärsi hajuaistin menetyksestä ja noin 58 prosentilla oireena oli makuaistin menetys.

Kun osallistujat olivat toipuneet akuutista infektiosta, lähes kolme neljäsosaa kertoi hajuaistinsa palautuneen. Lähes 24 prosentilla se ei palautunut kokonaan. Yli kolmella prosentilla hajuaisti ei ollut palautunut ollenkaan vuoden 2021 loppuun mennessä.

Samanlaisia lukuja saatiin, kun tarkasteltiin makuaistin palautumista. Makuaistin menettäneistä noin kolme neljäsosaa sai makuaistinsa takaisin täysin, kun taas 20 prosentilla se palasi vain osittain. Yli kahdella prosentilla se ei palautunut ollenkaan.

Tutkijat havaitsivat myös, että kun koronaoireet lisääntyivät, myös haju- tai makuaistihäiriöistä kärsivien potilaiden osuus kasvoi. Myös haju- ja makuaistin palautumisen todennäköisyys väheni vaikeiden koronaoireiden myötä.

Haju- ja makuaisti vaikuttavat elämänlaatuun

Bhattacharyya kertoo Fortunelle, että maku- tai hajuaistin menettämisellä voi olla rankkoja seurauksia. Jos syömisestä katoaa mielihyvä, voi äärimmäisissä tapauksissa seurauksena olla masennus tai painon putoaminen. Aistituntemusten puuttuminen voi huonontaa elämänlaatua.

Bhattacharyya kertoo kohdanneensa vastaanottotyössään monia, joiden maku- tai hajuaisti ei ole palautunut ennalleen ainakaan täysin. Eräs Bhattacharyyan potilaista laihtui parikymmentä kiloa, koska ei maistanut mitään.

Potilas ei syönyt. Hän tuli hyvin sairaaksi ja alkoi kärsiä masennuksesta.

Ilman näitä aisteja ruoka ei maistu hyvältä. Klassinen esimerkki tästä on se, että potilaat kertovat, että ruoka maistuu pahvilta.

Palautuvatko haju- ja makuaisti?

Tutkijoiden mukaan paljon asioita on vielä hämärän peitossa. Yksi kysymys on se, miksi ja miten korona vaikuttaa aisteihin joillakuilla, mutta ei kaikilla. Mysteeri on sekin, milloin potilaat voivat odottaa aistituntemusten palautuvan.

Näyttää siltä, että mitä kauemmin potilaan oireet kestävät, sitä epätodennäköisempää on niiden palautuminen, Bhattacharyya arvioi.

Katso myös video: Lääkäri kertoo, miksi flunssa pitkittyy.

Lääkäri kertoo, miksi flunssa pitkittyy - tässä vaiheessa hoitoon 4:11
Haastattelussa työterveyslääkäri Anita Riipinen.

Lue myös:

    Uusimmat