Thaimaalaisen poikavauvan silmät vaihtoivat väriä alle vuorokaudessa koronahoidon aloittamisen jälkeen

Miksi yksi ei sairastu koronaan ja toinen saa long covidin? 10:36
KATSO MYÖS: Miksi yksi ei sairastu koronaan ja toinen saa long covidin?

Thaimaassa poikavauvan silmät vaihtoivat väriä tummanruskeista kirkkaansinisiksi sen jälkeen, kun hän oli saanut yleisesti käytössä olevaa koronalääkettä.

Puolen vuoden ikäisellä vauvalla diagnosoitiin korona, kun hänellä oli ollut kuumetta ja yskää päivän ajan, kerrotaan tapausraportissa, joka julkaistiin lääketieteellisellä alustalla nimeltä Frontiers in Pediatrics. Tapausraportista uutisoi New York Post.

Vauvalle määrättiin faripiravir-nimistä viruslääkettä, joka on hyväksytty markkinoille Thaimaan julkisesta terveydenhuollosta vastaavan ministeriön toimesta vuonna 2022. Lääke on tarkoitettu lievien tai kohtalaisten koronaoireiden hoitoon lapsille.

Noin 18 tuntia lääkityksen aloittamisen jälkeen, vauvan äiti huomasi, että vauvan tummanruskeat silmät olivat muuttuneet kirkkaansinisiksi.

Huolestunut äiti otti yhteyttä terveydenhuoltoon ja häntä ohjeistettiin lopettamaan lääkitys samoin tein.

Noin viisi päivää myöhemmin vauvan sarveiskalvojen väri palautui alkuperäiseksi. 

Lääkärit tutkivat vauvan ja havaitsivat, että molempien silmien sarveiskalvo oli kirkastunut, eikä sinertävää sävyä ollut enää nähtävissä. Sinistä pigmenttiä ei näkynyt myöskään iiriksen tai linssikapselin pinnalla.

Tutkijat eivät osaa selittää

Asiantuntijat eivät ole varmoja, miksi favipiravir aiheutti värimuutokset silmiin, mutta he epäilevät, että fluoresenssi eli absorboituneen valon säteily voi johtua lääkkeen metaboliiteista muista ainesosista, kuten titaanidioksidista tai keltaisesta rautaoksidista.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu suora yhteys favipiravir-pitoisuuden ja fluoresenssin voimakkuuden välillä. Erityisesti tämä on huomattu ihmisen hiuksissa ja kynsissä.

Thaimaalaisvauvalle ei vaikuta jääneen vahinkoa näkökykyyn, ja lopulta tämä selvisi myös koronan oireista.

Favipiravirin yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat lievä virtsahappotasojen nousu, ripuli ja immuunipuute. Ne kattavat noin 20 prosenttia lääkkeen haittavaikutuksista.

Vastaavanlainen tapaus Intiassa vuonna 2021

Thaimaalaisvauvan sarveiskalvojen värjääntyminen on kuitenkin jo toinen vastaavanlainen tapaus.

Intiassa lääke aiheutti vastaavanlaisen reaktion erään 20-vuotiaan miehen silmiin vuonna 2021, kertoo New York Post.

Miehellä diagnosoitiin korona ja määrättiin favipiraviria, kun tämä oli yrittänyt ensin hoitaa taudin oireita kahden päivän ajan ottamalla C-vitamiinia, sinkkiä, A-vitamiinia, D-vitamiinia ja ivermektiinia.

Kun favipiravir-lääkitys oli ollut käynnissä kaksi päivää, huomasi mies, että hänen tummanruskeat silmänsä olivat muuttuneet kirkkaansinisiksi. Lääkärit ohjeistivat lopettamaan lääkkeen heti ja miehen oma silmien väri palasi jo päivä tämän jälkeen.

Thaimaan tapausta koskeva raportti on julkaistu huhtikuussa 2023, mutta tarkkaa tapahtumapäivää siinä ei kerrota. 

Favipiravir on hyväksytty koronaoireiden hoitoon Japanissa, Venäjällä, Ukrainassa, Uzbekistanissa, Moldovassa ja Kazakstanissa. Italiassa lääkkeelle saatiin vuonna 2020 käyttölupa hätätapauksissa.

Lue myös:

    Uusimmat