Tutkimus: Long covid voi olla raskaampi taakka kuin sydänsairaus

Millaista on elämä koronan pitkittyneiden oireiden kanssa? 8:10
KATSO MYÖS: Millaista on elämä koronan pitkittyneiden oireiden kanssa?

Tutkijoiden laskelman mukaan pitkittyneet koronaoireet voivat aiheuttaa suuremman taakan kuin sydäntauti. Tutkija kertoo pitäneensä tuloksia sokeeraavina.

Pitkittyneet koronaoireet haittaavat elämää, paljastaa uusi tutkimus; koronan ennen rokotetta sairastaneet kärsivät todennäköisemmin pitkittyneesti esimerkiksi sydänongelmista, verihyytymistä, väsymyksestä tai mielenterveyden ongelmista.

Nature Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin lähes 140 000 veteraanin tietoja. He olivat säilyneet hengissä ainakin 30 päivää saatuaan covid-19-tartunnan vuonna 2020. 

Veteraanien terveystietoja verrattiin lähes kuuden miljoonan muun potilaan tietoihin. Näiden potilaiden koronainfektiosta ei ollut todisteita, kuten positiivista testitulosta.

Mikä on long covid?

WHO:n määritelmän mukaan kyseessä on long covid, kun toimintakykyä merkittävästi heikentäviä oireita ilmenee viimeistään kolmen kuukauden kuluessa sairastetusta koronasta ja oireet kestävät vähintään kaksi kuukautta. Suomessa noin kolmannekselle koronavirusinfektion sairastaneista kehittyy long covid.

Long covid -oireet aiheuttavat suuremman taakan kuin sydänongelmat 

Kävi ilmi, että koeryhmässä terveysongelmien riski oli korkeampi kaksi vuotta alkuperäisen taudin paranemisen jälkeen verrattuna niihin, joilla positiivista koronatestitulosta ei ollut. 

Kaiken kaikkiaan tutkittiin 77 erilaista terveysongelmaa, joita olivat esimerkiksi sydänongelmat, veritulpat, diabetes, neurologiset komplikaatiot, uniongelmat, päänsärky, uupumus ja mielenterveysongelmat, kertoo CNN

Tutkijoiden laskemien mukaan long covid -oireet voivat aiheuttaa ihmiselle suuremman taakan kuin sydänongelmat tai syöpä. Laskelmassa komplikaatioiden aiheuttama kollektiivinen rasite muunnettiin DALY-arvoiksi. DALY, engl. disability-adjusted life years, tarkoittaa elinvuosia, joiden aikana toimintakyky on alentunut sairauden vuoksi.

Laskelman mukaan long covid aiheutti jopa 80 toimintakyvyltään alentunutta elinvuotta jokaista tuhatta sellaista henkilöä kohti, jotka eivät olleet joutuneet sairaalahoitoon alkuperäisen koronainfektion vuoksi.

Sydäntauti aiheutti 52, syöpä taas 50 vastaavaa vuotta jokaista tuhatta amerikkalaista kohti. Tutkimusta tehnyt Ziyad Al-Aly kertoo pitäneensä tuloksia sokeeraavina. Toisaalta hän ymmärtää, että long covid on raskas taakka kantaa, sillä se vaikuttaa kehon moniin eri osiin.

– Meidän täytyy ymmärtää, että infektiot voivat johtaa kroonisiin sairauksiin. Infektiot täytyy ottaa vakavasti, Al-Aly sanoo.

Jos henkilö oli ollut sairaalahoidossa koronatartunnan vuoksi, hänen lopputulemansa oli huonompi ja esimerkiksi kuoleman riski oli koholla kaksi vuotta akuuttien oireiden päättymisen jälkeen.

Tutkimuksessa myös ongelmia

Tutkimuksessa oli ongelmansa. Veteraanitietokannan henkilöt olivat kuusissakymmenissä ja noin 90 prosenttia heistä oli miehiä. Tulos ei siis välttämättä päde nuorempiin tai naisiin. Tutkittuja henkilöitä ei myöskään ollut rokotettu; rokotetta ei tuolloin ollut saatavilla. Rokote voisi muuttaa lopputulemaa; tutkijoiden mukaan se nimittäin voi lievittää long covid -oireita.

Mukaan otettiin positiivisen koronatestin saaneet veteraanit, mutta on mahdollista, että kontrolliryhmän osanottajilla on ollut koronainfektio tietämättään. 

Johns Hopkins Bloombergin terveysopiston epidemiologi Bryan Lau huomauttaa, että tutkimusta olisi parantanut, jos henkilöitä olisi myös haastateltu pelkän datan analysoimisen sijaan.

– Se on melko erilaista kuin jos kysyisi joltakulta "voitko kiivetä portaita" tai "kykenetkö kävelemään neljännesmailin", Lau, joka ei ollut mukana tutkimuksessa, kuvaa.

Hän muistuttaa myös, että terveystutkimus on jatkuvaa. Yksi tutkimus ei siis koskaan kerro koko totuutta.

Katso myös: Näin koronan sairastaminen useamman kerran voi vaikuttaa terveyteesi

Tutkimus: Näin koronan sairastaminen useamman kerran voi vaikuttaa terveyteesi 0:50
Toistuvat koronavirusinfektiot saattavat tutkimuksen mukaan lisätä muiden, toisinaan pysyvien terveysongelmien riskiä.

Lähteet: CNN, Nature Medicine

Lue myös:

    Uusimmat