Veikö korona haju- ja makuaistin? Tutkimus selvitti, milloin aistit palautuvat ennalleen

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
KATSO MYÖS: Haju- ja makuaistin muutokset eivät ole ainoita oireita: Katso videolta, mistä koronatartunnan tunnistaa.

Suurin osa koronavirusinfektion jälkeen haju- ja makuaistinsa menettäneistä saa aistinsa takaisin puolessa vuodessa

Koronavirusinfektio voi aiheuttaa maku- ja hajuaistin heikkenemistä tai katoamisen osalle potilaista, mutta suurimmalla osalla aistit palautuvat ennalleen puolen vuoden sisällä sairastumisesta. Silti noin joka kymmenennellä oireita voi olla vielä kaksi vuotta sairastumisesta.

Tulokset perustuvat 168 lievään koronavirusinfektioon sairastuneen kaksivuotiseen seurantaan. Potilaat sairastuivat deltaviruksen ollessa valtavirus.

Maku- tai hajuaisti heikkeni sairastumisen myötä 64 prosentilta potilaista, mutta kuukauden kuluttua oireili enää 38 prosenttia ja puolen vuoden kuluttua noin 17 prosenttia.

Kahden vuoden kuluttua sairastumisesta aistit olivat palautuneet normaaleiksi 88 prosentilla potilaista. Loppujen oireet yleensä lievittyivät vähitellen, mutta 3 prosenttia potilaista kertoi maku- tai hajuaistin ongelmien jatkuvan tai pahentuneen.

Tulokset osoittavat koronavirusinfektion aiheuttaman maku- tai hajuaistin heikkenemisen parantuvan yleensä muutamassa kuukaudessa tai viimeistään puolen vuoden kuluessa. Aistiongelmat olivat yleisiä deltaviruksen ollessa päävirus, mutta nykyisen omikronviruksen aikana ne ovat harvinaisempia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery -lehdessä.

Tällaiset ovat koronaviruksen pitkäaikaisoireet

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista puhutaan, kun oireet ovat kestäneet yli kolme kuukautta. Suomessa noin kolmannekselle koronavirusinfektion sairastaneista käy niin.

Tavallisia pitkäaikaisoireita ovat uupumus, muistiongelmat ja keskittymisvaikeudet, päänsärky, yskä, hengitysvaikeudet, rytmihäiriötuntemukset sekä lihaskivut ja muut pitkäkestoiset kivut.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat