Mainos

Yhdysvaltain senaatti kannattaa tuen vetämistä Saudi-Arabian iskuilta nälänhädän runtelemaan Jemeniin – Trump uhannut käyttää veto-oikeuttaan

1:43
Jemenissä on arviolta 14 miljoonaa ihmistä nälänhädän partaalla.

Yhdysvalloissa senaatti on äänestänyt sen puolesta, että Yhdysvallat lopettaa Saudi-Arabian toimien tukemisen Jemenissä. Senaatti päätti asiasta äänin 54–46.

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat pitkäaikaisia liittolaisia, ja Saudi-Arabian johtama liittouma tukee Jemenin sodassa maan hallitusta.

Senaatin käsittelyssä ollut esitys ohjaa presidentin lopettamaan Yhdysvaltojen tuen 30 päivän kuluessa. Asiaa käsitellään seuraavaksi demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa. Presidentti Donald Trump on uhannut käyttää asiassa veto-oikeuttaan.

Yhdysvallat on perustellut Jemenin tilanteeseen sekaantumistaan sillä, että se pyrkii estämään Iranin vaikutusvallan kasvua alueella. Iran tukee Jemenin hallitusta vastaan taistelevia huthikapinallisia.

Lähes identtinen esitys hyväksyttiin viime kuussa edustajainhuoneessa, mutta asian käsittely pysähtyi tuolloin.

Jemen viruu äärimmäisessä kriisissä

Jemenin tilannetta on luonnehdittu maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. Maassa on arviolta 14 miljoonaa ihmistä nälänhädän partaalla. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan sodassa on kuollut 10 000 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Saudi-Arabiaa iskuista siviilikohteisiin ja siitä, että se estää pääsyn Jemenin satamiin, mikä vaikeuttaa avun toimittamista maahan.

Jos esitys hyväksytään edustajainhuoneessa, presidentin valtaa määrätä yhdysvaltalaisjoukkojen toimista rajoitetaan historiallisella tavalla.

– Tänään aloitamme prosessin, jossa vaadimme takaisin perustuslaillisen oikeuden päättää Yhdysvaltojen osallistumisesta, jolle ei ole kongressin valtuutusta, sanoi demokraattisenaattori Bernie Sanders.

Republikaanisenaattori Mike Lee jatkoi sanomalla, että Saudi-Arabia ei ole liittolainen, joka ansaitsee Yhdysvaltojen tuen tai sotilaallisen osallistumisen.

– Saudit käyttävät mahdollisesti aseitamme julmuuksiin. Se ei ole OK, Lee kommentoi. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja