Yhdistysten veropulmista valmistuu raportti

Yleishyödyllisten yhdistysten ja säätiöitten verotus on noussut puheenaiheeksi kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnassa Kanessa. Puheenjohtaja Jukka Pekkalan mukaan verotus on pulmista kiireisin lukuisien jälkiverotuspäätösten ja valitusten takia.

Yhden suuret mätkyt on saanut Aholansaaren säätiö, joka vaalii herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen muistoa. Se sai maksettavakseen muutamalta vuodelta 115 000 euroa, kun verottaja arvioi talkoolaisten ilmaisen majoituksen ja ruokkimisen edistäneen säätiön liiketoimintaa.

- Summa on suurin kuulemani, toteaa Pekkala.

Tietoa kerätään

Kanen verojaosto kerää parhaillaan raporttia yhdistysten ja säätiöitten vero-ongelmista. Jaoston puheenjohtajan Juha Viertolan mukaan työtä mutkistaa veroasioitten tiukka salassapito.

Viime vuonna nimetty, oikeusministeriön alainen Kane ottaa raportin perusteella lähiviikkoina kantaa siihen, riittääkö verotusongelmien korjaamiseen uusi ohjeistus vai tarvitaanko lakiuudistusta.

Linjaus on tilattu hallituksen marraskuiseen iltakouluun.

Juha Viertola on juristina varovainen kannanotoissaan ennen lopullisia päätöksiä.

Puheenjohtaja Jukka Pekkala arvelee, että poliittinen tahtotila on mitattava eduskunnassa.

- Jos kansalaistoiminta katsotaan niin tärkeäksi kuin monissa ohjelmissa nykyisin korostetaan, on verotukseen puututtava. Uskoakseni emme ole heikoilla.

Ajat muuttuneet

Jukka Pekkala toteaa pulmien liittyvän arjen käytäntöjen ja verottajan otteen muuttumiseen. Vaikeimmat tulkintaongelmat koskevat yleishyödyllisen ja elinkeinotoiminnan rajapintaa.

- Puhdasta talkootyötä tehdään edelleen paljon, mutta osanottajia on ryhdytty houkuttelemaan myös maksamalla majoituskuluja, matkoja ja eväitä, muistuttaa Pekkala.

Viertola jatkaa monien yhdistysten laajentaneen toimintaansa löytääkseen uusia tulolähteitä. Myös poliittiset päättäjät toivovat, että yhdistykset tuottaisivat palveluita muillekin kuin jäsenilleen.

- Jotkut yhdistykset ovat omaksuneet myös liiketoiminnan toimintatavat. Samaan aikaan on yhdistysten perinteisesti hoitamille aloille on syntynyt kaupallisia yrityksiä, jotka vaalivat kärkkäästi vapaata kilpailua.

Viertolan mukaan harva yhdistys pyrkii tietoisesti kiertämään veroja. Tärkeätä olisi saada etukäteen verottajan tulkinta siitä, onko kyseessä elinkeinotoiminta vai ei. Pahimmissa tapauksissa jälkiverot voivat lopettaa esimerkiksi urheiluseuran.

Viertola tietää verottajan uusien ohjeitten ja tehotarkastusten johtaneen valituksiin eri puolilla Suomea. Parikymmentä uuden aallon erimielisyyttä kolkuttelee parhaillaan korkeimman hallinto-oikeuden ovea.

Käsittely keskittyy

Verottaja on tunnustanut yleishyödyllisiin yhteisöihin liittyvän ongelmia. Suomenkielisten asiakkaitten neuvonta on jo keskitetty Kuopioon ja ruotsinkielisten Turkuun.

Ensi vuoden alusta lähtien Savo-Karjalan ja Lounais-Suomen verotoimistot myös käsittelevät yhdistysten ja säätiöitten veroilmoitukset koko maasta.

- Tulkinnat alkavat vähitellen yhtäläistyä, arvelevat Pekkala ja Viertola, päätyökseen Suomen Liikunnan ja Urheilun pääsihteeri ja yhteysjohtaja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat