Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta: Facebook-ryhmän jäsenyyden epääminen ennakkoon syrji yhdistyksen jäsentä

Yhdistyksen Facebook-ryhmän jäsenyyden epääminen ennakkoon yhdistyksen jäseneltä oli syrjivää, katsoo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta päätöksessään.

Hakija katsoi, että häntä oli syrjitty hänen mielipiteidensä perusteella, kun häntä ei hyväksytty yhdistyksen Facebook-ryhmään jäseneksi, vaikka hän oli yhdistyksen jäsen. Hakijalla ja vastaajalla oli eriäviä näkemyksiä erään järven hoitamisesta sekä yhdistyksen toiminnasta.

Yhdistyksen mukaan hakija oli pitkään toiminut yhdistyksen tavoitteiden ja päätösten vastaisesti ja oli kannustanut laittomina pidettäviin tekoihin. Yhdistys kertoi halunneensa Facebook-ryhmän, joka houkuttelisi uusia jäseniä ja jossa ei riidellä tai loukata muita.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi, että hakijan esittämät mielipiteet olivat vaikuttaneet vastaajan päätökseen olla hyväksymättä häntä ryhmään. Lautakunta katsoi myös, että koska hakija ei ollut ollut ryhmän jäsen, yhdistys ei voinut tietää, miten hakija käyttäytyy ryhmässä. Yhdistyksellä oli mahdollisuus myöhemmin poistaa sääntöjen vastaiset viestit ja sääntöjä rikkova henkilö ryhmästä.

Lautakunnan mukaan jäsenyyden epääminen ja kirjoittamiskielto eivät olleet oikeasuhtaisia ja syrjivät yhdistyksen jäsentä hänen mielipiteidensä perusteella yhdenvertaisuuslaissa tarkoitetulla tavalla. Lautakunta kielsi vastaajaa jatkamasta tai uusimasta hakijaan kohdistuvaa syrjintää.

Lautakunnan maaliskuinen päätös ei ole vielä lainvoimainen. Päätökseen voi hakea muutosta hallinto-oikeudelta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja