WHO: Eurooppalaiset elävät yhä pidempään

Eurooppalaiset elävät aiempaa pidempään ja terveempää elämää, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Järjestö varoittaa kuitenkin, että tilanne saattaa muuttua, jos talouskurimuksessa olevat valtiot leikkaavat tuntuvasti terveydenhuoltokuluja.

Eurooppalaisten elinajanodote on järjestön mukaan noussut viisi vuotta vuodesta 1980 lähtien, ja oli vuonna 2010 jo 76 vuotta. Suuria eroja elinajanodotteessa on kuitenkin naisten ja miesten, lännen ja idän sekä rikkaiden ja köyhien välillä.

– Terveystilanteessa on sitkeitä ja laajoja eroja ympäri Eurooppaa, ja joissain tapauksissa erot vain kasvavat, sanoi WHO:n Euroopan-alueen johtaja Zsuzsanna Jakab keskiviikkona järjestön tuoreen raportin julkistamistilaisuudessa.

– Tämä on tarpeetonta ja epäoikeudenmukaista, ja meidän on yhdessä tehtävä sille jotain.

Raportissa verrataan tilannetta 53 maassa. Euroopan maiden lisäksi vertailussa ovat mukana Israel ja Keski-Aasian entiset neuvostotasavallat.

Hyöty jakautunut epätasaisesti

Vaikka tilanne näyttääkin kokonaisuutena parantuneen, WHO varoittaa tulevasta. Kehitys voi kääntyä, jos hallitukset ryhtyvät talouskriisin seurauksena leikkaamaan terveysmenoja.

– Euroopan tilanteeseen saattaa muodostua uhka, jos taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen kriisiin liitetään terveysmenojen leikkaukset, sanottiin raportissa.

Terveysmenot vaihtelevat tälläkin hetkellä Euroopassa suuresti. Eniten terveydenhuoltoon satsaavat Ranska ja Hollanti, joiden bruttokansantuotteesta 11,9 prosenttia menee kansanterveyden ylläpitoon. Turkmenistanissa vastaava luku on 2,5 prosenttia.

Myös eri alueiden väliset erot ovat saaneet järjestön huolestumaan. Espanjassa elinajanodote oli korkein – 82,2 vuotta – ja alhaisin Kazakstanissa, missä se oli 68,7 vuotta.

– Tärkein saavutus Euroopassa on, että elinajanodote on noussut viisi vuotta vuodesta 1980, totesi raportin laatija Ritu Sadana.

– Huono puoli on, että tämä hyöty ei ole jakautunut tasaisesti.

(MTV3–STT–AFP–Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat