Mainos

Washingtonissa suurmielenosoitus Irakin sotaa vastaan

Irakin sodan alkamisesta tulee ensi tiistaina kuluneeksi neljä vuotta. Tasan 40 vuotta sitten Washingtonissa järjestettyyn mielenosoitukseen saapui jopa 100 000 ihmistä vastustamaan Vietnamin sotaa.

Irakin sodan vastustajat marssivat rauhan puolesta kaikkialla Yhdysvalloissa viikonvaihteessa. Yksi suurimmistä ja äänekkäimmistä mielenosoittajajoukoista oli kokoontunut pääkaupunkiin Washingtoniin. Puolustusministeriö Pentagonin-päämajaan lauantaina marssinut joukko vaati, että lähes neljä vuotta kestänyt Irakin sota on lopetettava heti.

- Olemme joukkojemme puolella ja isänmaallisia amerikkalaisia, mutta uskomme, että tämä sota on perusteeton, sanoi Jessica Mills. Hän oli saapunut Washingtoniin Floridasta.

- Koko maailma vihaa amerikkalaisia, valitti Ali Khan.

Perjantai-iltana kaupungin yli pyyhältänyt jäinen myrsky ei jäähdyttänyt väkijoukon intoa. Tuuli oli raastavan kylmä, mutta aurinko paistoi.

"Haluamme kaikkien tietävän, että suurin osa amerikkalaisista vastustaa sotaa ja haluaa rauhaa, huonoin presidentti kautta aikojen ja vetäkää hallitus oikeuteen, sota on laiton", luki julisteissa.

Paikalla oli myös mittava joukko vastamielenosoittajia, sotaa puoltavia veteraaneja. Heidän joukoissaan liehuivat Yhdysvaltain liput. "Karkottakaa maasta sodanvastustajat", vaadittiin rajuimmissa plakaateissa.

- USA, USA, huusi väkijoukko.

Poliisi oli valmiina vahvalukuisena, mutta varsin rentoutuneen oloisena. Paikalla ei luultavastikaan ollut järjestäjien odottamaa kolmeakymmentätuhatta osanottajaa, mutta innokasta väkeä oli tullut paikalle joka puolelta maata tuhansittain.

- Irak osaa hoitaa itse itsensä, joukot voivat vetäytyä ilman mitään ongelmia. Me haluamme rauhaa ja joukkomme kotiin, sanoi Mills.

Washington oli samantyyppisen mielenosoituksen näyttämönä neljäkymmentä vuotta sitten. Tuolloinkin marssittiin Pentagoniin ja marssille lähdettiin samalta paikalta. Paikalla oli tuolloin 100000 Vietnamin sodan vastustajaa, ja rauhallisesti alkanut marssi johti poliisin ja protestoijien rajuihin yhteenottoihin.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.