Washingtonin tapahtumat sytyttivät valtavan raivon – kansainväliset tähdet ryntäsivät nostamaan esille presidentin ristiriitaisen toiminnan tulenarassa tilanteessa

Tutkija vastaa, voiko Washingtonin levottomuuksista puhua vallankaappausyrityksenä:"Trumpin viesti mellakoiden aikaan oli ristiriitainen" 4:50
Voiko Washingtonin levottomuuksista puhua vallankaappausyrityksenä? "Trumpin viesti mellakoiden aikaan oli ristiriitainen"

Useat kansainväliset suurtähdet ovat tuominneet voimakkaasti Washingtonin loppiaisen levottomuudet sekä Donald Trumpin toiminnan tilanteessa.

Yhdysvaltain kongressin istunto, jossa vahvistettiin Joe Bidenin olevan maan seuraava presidentti, keskeytyi keskiviikkona 6. tammikuuta Trumpin kannattajien tunkeuduttua kongressirakennukseen. Trumpin oikeistolaiset kannattajat pyrkivät keskeyttämään istunnon, jotta Bidenin tulevaa presidenttiyttä ei pystyttäisi vahvistamaan. Levottomuuksien seurauksena neljä ihmistä on menehtynyt ja yli 50 on pidätetty.

Istuva presidentti Donald Trump ei ole niellyt tappiotaan presidentinvaaleissa, vaan on jatkuvasti esittänyt perättömiksi todettuja väitteitä häneen kohdistuneesta vaalivilpistä. Trump kehotti myös kannattajiaan osoittamaan mieltään Biden presidenttiyden vahvistamista vastaan. Lopulta Trump vetosi kannattajiinsa pyytäen heitä palaamaan levottomuuksista koteihinsa, vaikka pysyi yhä tiukasti kannassaan liittyen vaalivilppisyytöksiinsä. 

Useat tunnetut yhdysvaltalaiset ovat ottaneet sosiaalisessa mediassa aktiivisesti kantaa loppiaisen tapahtumiin Washingtonissa. Laulaja-koomikko Bette Midler, joka on tunnettu Trumpin pitkäaikaisena kriitikkona, on julkaissut aiheesta useita kovasanaisia twiittejä. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Käyttäkää 25. lisäystä häneen. Hän on kykenemätön jopa seuraavaan kahteen viikkoon. 

25. lisäys on Yhdysvaltain perustuslaissa esitetty presidentin viraltapanon mahdollisuus. Tuolloin varapresidentti nousee valtaan lyhyeksi ajaksi, jolloin presidentti ei ole syystä tai toisesta kykenevä hoitamaan tehtäväänsä. 

Kauhukirjailija Stephen King otti niin ikään kantaa asiaan Twitterissä ja kehotti Trumpia myöntämään häviönsä ja tunnustamaan Bidenin tulevan presidenttiyden. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Ainut, mikä saattaisi päättää tämän, on se, että Donald Trump tunnustaisi vaalien tuloksen, King kirjoitti Twitter-tilillään. 

Useat tunnetut yhdysvaltalaiset ovat myös pistäneet merkille sen, kuinka vähän poliisivoimaa Capitol Hillilla vaikutti olevan levottomuuksien alkaessa siitä huolimatta, että suurtenkin mielenosoituksien mahdollisuus oli hyvin yleisessä tiedossa.

Monet ovat verranneet loppiaisen tapahtumia esimerkiksi kesään 2020, jolloin Black Lives Matter -mielenosoitusten aikana samassa paikassa oli huomattavasti enemmän poliiseja. Myös poliisien toimet mielenosoittajia kohtaan vaikuttivat kesällä 2020 Black Lives Matter -mielenosoituksissa olleen rajumpia kuin mitä Trumpin kannattajat kohtasivat loppiaisena.

Asiaa kommentoivat Twitterissä esimerkiksi näyttelijät Michael Rapaport ja Chris Evans sekä räppäri Cardi B

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Tämä on niin häpeällistä, Michael Rapaport kommentoi videolla, jossa näkyy mielenosoittajien valtaama kongressirakennuksen edusta. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Ironia on melko hauskaa. Eivätkö ihmiset olleet "vain villieläimiä" kesällä kun he vaativat oikeutta, ja nyt näin? Antakaa kun katselen, Cardi B pohtii Twitterissä muistellen kesää 2020, jolloin tummaihoisen George Floydin kuolema valkoisen poliisin väkivallan seurauksena synnytti laajan mielenosoitusten aallon sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmassa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Miettikää sitä verilöylyä, jos he eivät olisi olleet valkoisia. 

Näyttelijä-aktivisti Alyssa Milano puolestaan muistutti, että presidentti Trump itse tuomitsi voimakkaasti edellisenä vuonna valtion rakennuksiin tunkeutuneet mielenosoittajat, vaatien Twitterissä kyseisille ihmisille vähintään kymmenen vuoden vankeustuomioita. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Loppiaispäivänä sosiaalisen median palvelut Twitter ja Facebook päätyivät jäädyttäämään presidentti Trumpin omat tilit hetkeksi, sillä Trumpin tekemien tuoreiden päivitysten katsottiin ennemmin lietsovan kuin vähentävän väkivallan uhkaa. 

Asiaan ottivat kantaa sosiaalisessa mediassa muun muassa brittikoomikko Sacha Baron Cohen sekä yhdysvaltalaislaulaja-näyttelijä Selena Comez, jotka vaativat kyseisiltä palveluilta järeämpiä toimia asian suhteen. Istuvan presidentin sosiaalisen median julkaisut ovat ennenkin johtaneet siihen, että muun muassa Twitter on poistanut päivityksiä, joiden on katsottu rikkoneen palvelun sääntöjä. 

Lue myös:

    Uusimmat