Näin veriseksi äitynyt kaaos eteni Washingtonissa: Hyökkäys vallan ytimeen, putkipommeja sekä ennennäkemätön kongressin istunto

Yhdysvaltain mellakat yltyivät väkivaltaisiksi – näin kaikki tapahtui 3:18
Katso MTV Uutiset Livestä, kuinka tapahtumat etenivät.

Kongressin rutiininomaiseksi tarkoitettu istunto sai keskiviikkoiltana Suomen aikaa väkivaltaisia käänteitä, kun Capitolin ulkopuolelle kokoontuneet presidentti Donald Trumpin kannattajat pääsivät rakennukseen sisälle.

Kun Suomessa oli yö, koettiin Yhdysvalloissa päivä, joka kaikella todennäköisyydellä jää maan historiaan syyskuun 11. päivän lailla. Tällä kertaa hyökkäys maan instituutioita vastaan ei tullut ulkoa, vaan sisältä, kun väistyvän presidentti Donald Trumpin vaalivilppiväitteistä intoutuneet kannattajat vyöryivät kongressin rakennukseen Capitoliin.

Tilanne sai alkunsa sen jälkeen, kun kongressi oli aloittanut istuntonsa, jonka tarkoituksena oli vahvistaa demokraattien Joe Bidenin voitto maan presidentinvaaleissa paikallista aikaa yhdeltä iltapäivällä. Aluksi mielenosoittajat olivat Trump-kyltteineen ja lippuineen rakennuksen edustalla ja portailla, mutta syystä tai toisesta he onnistuivat pääsemään rakennukseen sisälle.

CNN kertoo, että mielenosoittajat työnsivät poliisin metalliaitoja. Capitolin portaiden lähellä kuului myös kaksi voimakasta pamausta, joiden lähde on vielä epäselvä. Ilmassa oli runsaasti savua ja osa poliiseista käytti pippurisumutetta.

Alueella oli myös kyynelkaasua, mutta ei ole vielä varmaa, oliko kyynelkaasua päästetty ilmaan poliisin vai mielenosoittajien toimesta, CNN kertoo.

Osa rikkoi tunkeutuessaan ikkunoita.

Rakennukset evakuoitiin

Tilanteen johdosta kongressirakennuksen edustajainhuone evakuoitiin. Evakuoitujen joukossa oli myös Yhdysvaltain väistyvä varapresidentti Mike Pence. Kongressiedustajat ja senaattorit evakuoitiin ja heitä kehotettiin käyttämään kaasunaamareita, sillä rakennuksessa oli kyynelkaasua.

Kongressiedustajat evakuoitiin läheiseen sotilastukikohtaan, joka sijaitsee Washingtonissa. Puolestaan Mike Pencen edustaja kertoi CNN:n mukaan, ettei Pence koskaan lähtenyt Capitolista.

Yksi mielenosoittaja pääsi kongressirakennuksen istuntosalin puhemiehen paikalle saakka kertomaan viestiään. Paikalla oli vielä hetkeä aikaisemmin ollut Pence johtamassa puhetta.

Mellakoiden seurauksena edustajainhuoneen ja senaatin istunnot keskeytettiin ja Washingtoniin määrättiin yön ajaksi ulkonaliikkumiskielto. Puolen vuorokauden pituinen kielto alkoi iltakuudelta paikallista aikaa ja jatkuu aamukuuteen. Mediatietojen mukaan senaattorit ja kongressiedustajat evakuoitiin rakennuksesta. 

Levottomuuksien aikana yhtä naista ammuttiin kongressirakennuksessa rintaan, kertoi CNN. Poliisi vahvisti myöhemmin useille medioille naisen kuolleen vammoihinsa. Lisäksi kolme muuta ihmistä kuoli ”lääketieteellisistä syistä”, viranomaiset kertovat.

Yhteensä 52 ihmistä pidätettiin mellakoiden aikana. Capitolin alueella pidätyksiä tehtiin 26, muut pidätykset tapahtuivat pääkaupungissa.

Levottomuuksissa myös lukuisat poliisit ovat loukkaantuneet. CNN:n mukaan ainakin yksi poliisi on kuljetettu sairaalaan.

Kaksi epäiltyä putkipommia

Väistyvä presidentti Trump kehotti kongressirakennukseen rynnänneitä kannattajiaan palaamaan kotiin. Samalla hän kuitenkin esitti jälleen perättömiä väitteitään vaalivilpistä. Twitterissä julkaistussa videossa Trump sanoi, että nyt täytyy palauttaa rauha ja kunnioittaa lakia ja järjestystä ja poliiseja. Puheensa lopuksi hän sanoi: "Me rakastamme teitä. Olette hyvin erityisiä."

Levottomuuksien lomassa pelkoa Washingtonissa herättivät kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä, jotka liittovaltion poliisin mukaan löytyivät republikaanien kansallisen komitean toimistoja sisältäneestä rakennuksesta sekä kongressin rakennuskompleksista.

Liittovaltion poliisin edustajan mukaan kyse oli todellisista räjähteistä, jotka tehtiin vaarattomiksi.Illan edetessä kansalliskaarti tuli poliisin avuksi, ja ennen pitkää mielenosoittajat saatiin ajettua ulos rakennuksesta ja ympäristö turvattua.

Washingtonin lisäksi mielenosoittajia oli kokoontunut hallintorakennusten ympärille myös muualla Yhdysvalloissa, kertoi CNN. Ulkonaliikkumiskielto astui voimaan alkuyöstä Suomen aikaa, joskin tuolloin Trumpin kannattajia oli vielä ulkona runsaasti. 

Kongressi jatkoi istuntoaan

Yön aikana sosiaalisen median palveluista Twitter ja Facebook ilmoittivat jäädyttävänsä tilapäisesti presidentti Trumpin käyttäjätilit, joiden katsottiin rikkoneen palvelujen sääntöjä.

Kongressin keskeytynyttä istuntoa jatkettiin paikallista aikaa illalla kello kahdeksan jälkeen, eli Suomen aikaa aamuyöstä. Useampi republikaanisenaattori on kertonut pyörtäneensä aiemman kantansa eikä aio haastaa presidentinvaalien valitsijaääniä kongressin ääntenlaskussa.

Aamuyöstä arvovaltainen Washington Post -sanomalehti julkaisi pääkirjoituksen, jossa lehti vaati Trumpin syrjäyttämistä virastaan perustuslain 25. lisäyksen nojalla. Myös useat poliitikot ja muut vaikuttajat ovat vaatineet Trumpin välitöntä syrjäyttämistä, eroa tai virkasyytettä.

CNN:n lähteiden mukaan muutamat Trumpin hallinnon ministerit ovat käyneet alustavia keskusteluja presidentin syrjäyttämiseksi virastaan, ja asia on myös joidenkin republikaanisenaattorien tiedossa. On kuitenkin epäselvää, olisiko yrityksen takana riittävästi ministereitä.

Lue myös:

    Uusimmat