Suomalaisasiantuntija: Viime yön seuraukset voivat olla valtavat Trumpille – "Jatkaa haavoitetun eläimen epätoivoista viimeistä tanssia"

8:24
Tutkija Maria Annala Trumpin suosiosta kannattajiensa keskuudessa: "Nyt aika moni on kääntänyt selkänsä"

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on suomalaisasiantuntijan syypää viime yön kaaokseen kongressitalossa Washingtonissa. Minkälaiset väkivaltaisten tapahtumien seuraamukset sitten ovat Trumpille itselleen ja hänen puolueelleen?

Donald Trumpin tukijat tunkeutuivat viime yönä Yhdysvaltain kongressirakennukseen, jossa pidettävässä istunnossa laskettiin presidentinvaalien valitsijaääniä ja oltiin vahvistamassa Joe Bidenin valintaa Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi. 

Tunkeutumisen seurauksena kuoli 4 ihmistä ja useita loukkaantui. Poliisi kertoo pidättäneensä tapahtumien yhteydessä yli 50 ihmistä.

Trump oli aiemmin kehottanut kannattajiaan kokoontumaan Washingtoniin osoittamaan mieltä kongressin toimia vastaan. 

Mielenosoituksen päättyä kaaokseen hänkin tosin kehotti kongressirakennukseen rynnänneitä kannattajiaan palaamaan kotiin. Samalla hän silti esitti jälleen perättömiä väitteitään vaalivilpistä. 

"Tulkaa paikalle ja käyttäytykää villisti"

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Maria Annalan mielestä Donald Trump on ainakin välillisesti syypää kaaokseen.

– Kyllä se ainakin vaikutti mielenosoittajien päätökseen (tunkeutua kongressitaloon). Hän oli kutsunut mielenosoituksen koolle sanomalla "tulkaa paikalle ja käyttäytykää villisti". Ei voi sanoa, että hän suoraan olisi käskenyt käyttäytymään väkivaltaisesti, mutta ei hän todellakaan käskenyt myöskään käyttäytymään rauhanomaisesti ja kauniisti, Annala totesi MTV Uutisaamun haastattelussa.

– Trump jopa meni puhumaan heille. Hän esiintyi mielenosoitustilaisuudessa, piti puheen ja vielä yllytti menemään nimenomaan antamaan palautetta kongressiedustajille.

Annalan mielestä Trumpin myöhempi rauhoittumiskehotus mielenosoittajille oli laimea yritys pestä kasvonsa siinä vaiheessa, kun tilanne oli täysin jo riistäytynyt käsistä.

– Hän ei ollenkaan jyrkin selvin sanoin tuominnut sitä, että sinne ylipäätään mentiin.

Joutuuko Trump tilille tapahtumista?

Annalan mukaan Trumpille mahdollisesti tulevat juridiset seuraamukset ovat käytännössä hankalia.

– En usko, että niitä tulee, mutta poliittiset seuraukset näyttäisivät olevan aika suuret tai mahdollisesti ihan valtavat. 

– Vielä ennen tätä tapahtumaa näytti siltä, että Trump pysyy vaikutusvaltaisena republikaanipuolueessa riippumatta siitä, asettuuko hän seuraavissa vaaleissa ehdolle. Että hänellä pysyisi kuninkaantekijän asema ja että hän vaikutusvallallaan voisi ohjailla sitä, ketä republikaanipuolueen edustajat äänestävät ja ketä eivät. Nyt aika moni on kääntänyt selkänsä hänelle ja alkaa olla aika myrkyttynyt häntä kohtaan.

Trump möhli senaatin enemmistön demokraateille

Annalan mukaan Trumpin öykkäröinti on suuri syy myös siihen, että demokraatit onnistuivat voittamaan senaatin enemmistön.

– Jos Trump ei olisi käyttäytynyt niin poikkeuksellisella tavalla, republikaanien piti lähes varmasti voittaa ainakin jompikumpi paikka tai jopa molemmat. 

– Tämä lisää varmasti vihaisuutta Trumpia kohtaan republikaanipuolueessa ja puolueen äänestäjien keskuudessa. Tämä oli Joe Bidenin presidenttikauden kannalta aivan dramaattisen tärkeä voitto. Hän saa nyt senaattiin enemmistön ja pystyy ihan eri tavalla tekemään politiikkaa, kuin jos republikaanit olisivat onnistuneet pysymään siellä.

– Moni on tähän asti ihmetellyt sitä, eikö mikään saa republikaaneja kääntämään Trumpille selkäänsä. Mutta nyt näyttää siltä, että väkivaltainen rynnäkkö kongressin pyhimpään paikkaan oli se viimeinen pisara. Alkaa näyttää siltä, että kriittinen massa syntyy, että republikaaninen puolue ei enää seuraa Trumpia samalla tavalla kuin tähän asti.

Trump voi intoutua entistä enemmän

Siihen Annala ei usko, että Trumpia enää kaksi viikkoa ennen presidenttikauden loppua pantaisiin viralta.

– Mutta se, että merkittävät republikaanihahmot edes julkisesti sanovat, että näin pitäisi tehdä, on valtava signaali ja vaikuttaa ihan valtavasti siihen, kannattaako Trumpin pyrkiä enää ikinä ehdolle. 

Trumpia tuoreet tapahtumat eivät Annalan mukaan kuitenkaan välttämättä täysin pysäytä.

– Trumpilla on sellaista taipumusta, että kun hän kokee olevansa nurkkaan ajettu, hän hyökkää ihan silmittömästi joka suuntaan. On vaarana myös se, että nyt hän vasta intoutuu vielä enemmän.

Kuka tarjoaa megafonin?

Annala toteaa STT:n haastattelussa olevan mielenkiintoista nähdä, miten Trumpin jäädytetyn Twitter-tilin käy. Hän ei usko sitä, että hän tulisi niin sanotusti järkiinsä.

– Ennemminkin hän jatkaa tätä haavoitetun eläimen epätoivoista viimeistä tanssia.

Megafonin Trumpille voivat jatkossa tarjota presidenttiä kiihkeästi kannattavat TV-kanavat OANN tai Newsmax, jos Twitter jää pois.

Trumpia vankasti tukenut Fox-kanava on tehnyt pesäeroa väistyvän presidenttiin.

– Niillä on iso rooli siinä, miten Trump pystyy viestimään kannattajilleen jatkossa.

Joe Bidenin on määrä astua virkaansa noin 2 viikon päästä, 20. tammikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja