”Wahlroosin kommentit edustavat äärioikeistolaista kiihkoajattelua”

Talousvaikuttaja Björn Wahlroosin antamat kohukommentit tukien poistamisesta köyhiltä ja rikkonaisilta perheiltä on saanut täystyrmäyksen useilta eri tahoilta.

Myös MTV3:n Huomenta Suomi –ohjelmassa vierailleet tutkimusprofessori Heikki Hiilamo Kansaneläkelaitokselta sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland ovat tyrmistyneitä Wahlroosin kommenteista.

Wahlroos totesi alkuviikolla Financial Times -lehden haastattelussa, että eurooppalainen sosiaalipolitiikka on tullut tiensä päähän. Hänen mukaansa köyhien ja rikkinäisten perheiden tukemista ei tulisi sietää.

Hiilamon mielestä Wahlroos liikkuu sellaisella alueella, jossa hänellä ei ole minkäänlaista asiantuntemusta.

- On valitettavaa, että hän näin näyttävällä foorumilla ottaa kantaa asioihin, joista hän ei selkeästikään ole kovin hyvin selvillä.

Hillamon mukaan Wahlroos edustaa kommenteillaan 80-luvun ekonomistien ajattelua, joka oli vallalla Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin aikana.

- Kyse on hyvin vanhanaikaisesta ajattelumallista. Rikkinäisten perheiden tukematta jättämisen taustalla on Yhdysvalloista kotoisin oleva äärioikeistolainen kiihkoajattelu. Siinä katsotaan, että esimerkiksi yksinhuoltajien tukeminen johtaa siihen, että pian kaikki naiset eroavat ja haluavat ryhtyä yksinhuoltajiksi vain tukien tähden. Kyseessä on täysin vulgääri ajatus ihmisten käyttäytymisestä, joka on jo todella kauan aikaa sitten kansantaloustieteen parissa hylätty ajatus, Hiilamo muistuttaa.

"Köyhien tukematta jättäminen vasta maksaakin"

Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland hämmästelee Wahlroosin tapaa kiinnittää huomio ainoastaan kustannuksiin ja sivuuttaa täysin ihmis- ja perusoikeudet.

- (Wahlroosin) kommenteissa heijastuu ihmisnäkemys, jonka mukaan työttömällä tai matalapalkka-ammatissa työskentelevällä ihmisellä ei olisi samanlaisia ihmisoikeuksia kuin menestyvällä ihmisellä.

Kalland muistuttaa, että kaikissa taloudellisissa laskelmissa on pystytty hyvin vakuuttavasti todistamaan se, että investointi köyhiin kannattaa.

- On kansantaloudellisesti erittäin kannattavaa, mikäli yhteiskunta pystyy tukemaan perheitä ja estämään näin syrjäytyneisyyttä, Kalland sanoo.

Samalla kannalla on Hiilamo.

- Se vasta maksaakin, jos heitä ei tueta. Esimerkiksi yksinhuoltajaperheissä tehty työ lasten kasvattamiseksi on äärimmäisen tärkeää työtä koko yhteiskunnalle. Näiden perheiden tukematta jättäminen voi johtaa muun muassa perheiden uupumiseen ja sitä kautta lasten sijoittamiseen ehkä kodin ulkopuolelle. Tämä puolestaan tulee kymmenen ellei peräti sata kertaa kalliimmaksi, Hillamo huomauttaa.

Wahlroosin asettelussa rikkinäiset perheet ja ydinperheet on pantu vastakkain. Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteerin mukaan jo rikkinäisen perheen määrittely on kovin ongelmallista nykyaikana.

Tuoreiden tilastojen mukaan yhden vanhemman perheissä asuvia lapsia on Suomessa noin 20 prosenttia ja uusperheitä noin yhdeksän prosenttia. Hieman yli 70 prosenttia kasvaa puolestaan kahden lapsen perheissä.

- Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen lapsuuteen eikä heitä voi millään tavalla asettaa eriarvoiseen asemaan riippuen siitä, miten heidän kohtalonsa on kehittynyt.

Katso MLL:n pääsihteeri Mirjam Kallandin ja tutkimusprofessori Heikki Hiilamon haastattelu (Huomenta Suomi 10.6.2010)

Lue myös:

    Uusimmat