Vuoto japanilaisessa ydinlaitoksessa

Japanilaisessa ydinlaitoksessa sattui torstaina onnettomuus, joka on saattanut aiheuttaa yhä jatkuvia "epänormaaleja reaktioita", kertoi Japanin hallituksen kansliapäällikkö Hiromu Nonaka. Japanin hallitus harkitsee avun pyytämistä Japanissa olevilta amerikkalaisjoukoilta, joilla saattaa olla enemmän kokemusta tällaisista onnettomuuksista.

Kansliapäällikkö Nonaka luonnehti tilannetta vakavaksi. Radioaktiivista säteilyä saattaa hänen mukaansa levitä laitoksen ympäristöön. Onnettomuus sattui noin puoli viideltä aamulla Suomen aikaa Tokaimurassa, joka sijaitsee noin 140 kilometriä Tokiosta koilliseen.

Kolme ydinlaitoksen työntekijää altistui radioaktiiviselle säteilylle. Heistä kahden tilan kerrottiin olevan kriittinen. Lisäksi 150 ihmistä jouduttiin evakuoimaan, viranomaiset kertoivat. Japanin hallitus kokoontui kiireesti erityisistuntoon käsittelemään onnettomuutta. Nonakan mukaan radioaktiivisuuden määrät ovat alkaneet uudelleen nousta, vaikka ne aikaisemmin päivällä laskivatkin.

Laitoksen lähialue suljettiin heti onnettomuuden havaitsemisen jälkeen, ja viranomaiset kehottivat Tokaimuran asukkaita pysyttelemään toistaiseksi kodeissaan. Tiede- ja teknologiatoimiston varaministeri Toshio Okazaki sanoi lehdistötilaisuudessa, että onnettomuuden syytä tutkitaan parhaillaan. Hän sanoi kuitenkin, että onnettomuuden saattoi aiheuttaa hallitsematon ketjureaktio, joka nosti säteilytasot 4000 kertaa korkeammiksi kuin normaalisti.

Tällainen ketjureaktio ylläpitää itse itseään ja on periaatteessa sama kuin mikä tapahtuu ydinreaktorin sisällä. Pahimmillaan säteily nousi 0,87 sievertiin tunnissa, kun normaalina pidetään 0,0002 sievertiä.

Japanin historian pahin loukkaantuminen

Onnettomuudessa ilmakehään pääsi radioaktiivisia aineita, mutta päästön laadusta ei ollut vielä tänään tietoa. Noin viidenkymmenen kotitalouden asukkaat evakuoitiin 350 metrin säteellä ydinlaitoksesta ja muita neuvottiin radiolähetyksissä ja kovaäänisten avulla pysymään sisätiloissa ikkunat suljettuina. Varoitus koski noin 20 000:ta ydinlaitoksen läheisyydessä asuvaa ihmistä.

Myös liikenne alueella kiellettiin. Uutistoimisto Kyodo kertoi, että yksi ihminen altistui säteilylle niin voimakkaasti, että kyseessä on ehkä Japanin pahin ydinonnettomuuden aiheuttama loukkaantuminen. Kaikki kolme ydinlaitoksen säteilylle altistunutta työntekijää kuljetettiin sairaalaan ja siirrettiin myöhemmin helikopterilla erityissairaalaan Chiban maakuntaan, viranomaiset kertoivat.

-Oireiden perusteella he näyttävät saaneen huomattavan määrä säteilyä ja heidän tilaansa täytyy pitää tarkasti silmällä, sanoi uhreja hoitava lääkäri televisiohaastattelussa. Ydinyhtiön johtaja Makoto Ujihara sanoi, että työntekijät olivat "nähneet sinisen liekin nousevan polttoaineesta" ja alkoivat sen jälkeen voida pahoin. Asiantuntijat pitävät juuri sinistä liekkiä merkkinä hallitsemattomasta ketjumaisesta ydinreaktiosta.

Ympäristöjärjestö Greenpeace kommentoi Tokaimuran onnettomuutta ja sanoi sen olevan jälleen yksi osoitus puutteellisesta turvallisuuskulttuurista Japanissa. Tokaimurassa sattui myös vuonna 1997 paha ydinonnettomuus. Tällöin ydinjätteen jälleenkäsittelylaitoksessa puhkesi tulipalo, ja 35 työntekijää altistui säteilylle.

Hallitusuudistusta lykättiin onnettomuuden takia

Japanin hallituksen kansliapäällikön Hiromu Nonakan mukaan Japani on kohdannut odottamattoman hätätilan suurehkon uraanivuodon jälkeen.

-Maamme ei ole koskaan kokenut vastaavaa tilannetta, Nonaka sanoi pääministeri Keizo Obuchin koolle kutsuman hallituksen hätäkokouksen jälkeen. Kokouksessa päätettiin perustaa erityinen hallituksen komennuskunta käsittelemään onnettomuutta. Obuchi lykkäsi ydinonnettomuuden takia myös huomiseksi suunniteltua hallitusremonttia.

-Kuinka voisimme tehdä hallitukseen uudelleenjärjestelyjä Tokaimuran onnettomuuden aikaan, Nonaka sanoi.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat