Vuosisadan pahimmat tulvat piinaavat Dresdeniä

Euroopan tulvissa on kuollut kaikkiaan jo lähes sata ihmistä. Tulvien vuoksi on myös tehty suurimmat evakuoinnit sitten toisen maailmansodan.

Saksin osavaltion pääkaupunkia Dresdeniä koettelivat tänään pahimmat tulvat yli vuosisataan samalla kun Elbejoen varren muissa kaupungeissa varauduttiin tulvien pahenemiseen.

Tulvahuipusta jo selvinneessä Tshekin pääkaupungissa Prahassa veden pinta laski, ja tulvien aiheuttamat tuhot alkoivat hiljalleen paljastua. Vaikka Prahan vanhakaupunki säästyi pahimmalta, monet kaupungin alueet ovat veden alla ja viranomaiset varoittivat evakuoituja asukkaita palaamasta vielä koteihinsa.

Tulvat uhkasivat torstaina myös Slovakiaa ja sen pääkaupunkia Bratislavaa. Bratislavaan on julistettu hätätila, ja Devinin kaupunginosan asukkaita evakuoitiin, kun Tonavan pinta oli noussut lähes kymmenen metriä normaalia korkeammalle.

Joen varrelle kerättiin hiekkasäkkejä, jotta vesi ei virtaisi kaduille. Bratislavan viranomaisten mukaan Tonavan pinta nousi torstaina nousemistaan, ja tilanne on kriittinen. Tulvahuipun odotetaan osuvan perjantaiaamuun.

Elbejoen pinta oli torstaihin keskipäivään mennessä noussut Saksassa Dresdenin kohdalla kahdeksaan metriin eli noin neljä kertaa normaalia korkeammalle. Iltaan mennessä veden pinnan odotettiin olevan jo 8,5 metrissä.

Tulvatuhoista miljardivahingot


-Tilanne on vakavampi kuin koskaan ennen, kuvasi Saksin sisäministeriön kriisikeskuksen edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Vesimassat ovat jo hukuttaneet Dresdenissä alleen monia alueita, myös useita barokkiajan aukioita ja palatseja. Kymmeniätuhansia ihmisiä on evakuoitu. Muun muassa Dresdenin sairaalan teho-osaston potilaat siirrettiin aamulla muiden kaupunkien sairaaloihin.

Pahoin kärsineestä Dresdenistä tulvahuippu oli etenemässä kohti Elbejoen alajuoksun kaupunkeja kuten Dessauta ja Hampuria. Yläjuoksulla joen pinta nousi 15 senttimetriä tunnissa, ja tilanne Saksan ja Tshekin rajalla oli hälyttävä. Mm. Ustin kaupunki jouduttiin evakuoimaan.

Decinissä tulva repi viisi pientä rahtialusta irti laitureista. Yksi ihminen sai surmansa, kun Tshekin viranomaiset räjäyttivät laivat, jotka uhkasivat törmätä siltoihin. Tilannetta rannalta seuranneeseen mieheen osui räjähdyksessä sirpale, kertoi Tshekin televisio.

Baijerin osavaltio, joka kärsi tulvista viime viikolla, lähetti Saksin viranomaisten avuksi 1800 pelastustyöntekijää auttamaan tulvauhreja ja suojaamaan kaupunkeja. Tulvat ovat Saksissa vaatineet jo ainakin kymmenen uhria, ja useita on kateissa.

Saksan maanviljelijät arvioivat, että tulvien pelkästään viljelijöille aiheuttamat menetykset ovat noin 1,5 miljardia euroa.

Itävallassa tulvia on kuvattu pahimmaksi katastrofiksi toisen maailmansodan jälkeen. Itävallan hallitus ilmoitti tänään lykkäävänsä kaavailtuja verouudistuksia, jotta tulvien tuhojen korjaamiseen saadaan siirrettyä varoja.

Pelastustyöt jatkuvat pitkään

Kaikkiaan Euroopan tulvissa on kuollut lähes sata ihmistä - suurin osa Venäjän Mustanmeren rannikolla. Taloudellisten vahinkojen lasketaan olevan miljardeja euroja.

Tulvien vuoksi on tehty suurimmat evakuoinnit sitten toisen maailmansodan. Pelkästään Prahassa kymmenet tuhannet joutuivat jättämään kotinsa. Pelastustöitä jouduttaneen jatkamaan viikkoja tai jopa kuukausia.

Keski-Euroopan sateet näyttävät hellittäneen hieman, joten sään jatkuessa poutaisena pahin saattaa pian olla jo takana. Vaikka tulvavedet Prahassa ovat laskemassa, pormestari Igor Nemec korosti, että vaara ei ole ohi.

-Vaikka vedet laskevat, hurraamisen aihetta ei vielä ole. Menee päiviä, ennen kuin ihmiset voivat palata koteihinsa, Nemec sanoi.

Tshekkiin saapui tänään ulkomaalaisia avustustyöntekijöitä ja hätäapua.

Pahiten tulvista ovat kärsineet Tshekki, Saksa, Venäjä, Itävalta, Slovakia ja Romania. Tulvia on ollut myös Espanjassa, Italiassa, Britanniassa, Kroatiassa ja Bulgariassa.

Venäjän Mustanmeren rannalta evakuoidut ihmiset saattoivat tänään uutistoimisto Itar-Tassin mukaan palata koteihinsa, mutta aamulla alueen ylle kerääntyi jälleen tummia pilviä.

Lue myös:

    Uusimmat