Mainos

Vuosi 2015 tuo monia tiukennuksia - näin ne tuntuvat

Tuleva vuosi tuo lainsäädäntöön, valvontaan ja tukiin enemmän tiukennuksia, kuin huojennuksia.

Verotus tiukentuu vuonna 2015 kautta linjan. Eniten arkea koskettavat verotuksen tiukennukset ja lapsilisien lasku. Valvontaa tiukennetaan niin yritysten kuin yksityishenkilöidenkin suhteen.

Valvonta: Kaikki tämä tiukentuu

Turvallisuusselvityslaki, jolla työhön hakevan henkilön taustoja selvitetään, uusiutuu. Jatkossa myös räjähdysaineiden valmistustehtävissä toimivien samoin kuin arvokuljetuksia hoitavien rikostausta voidaan selvittää. Selvitys edellyttää henkilön tai yrityksen suostumusta.

Alkoholimainonta rajoitetaan lasten ja nuorten suojelemiseksi. Tarkoituksena on vähentää niitä tilanteita, joissa lapset ja nuoret altistuvat alkoholimainonnalle mietojen alkoholijuomien mainonnan osalta 1.1.2015.

Tupakkalakia on muutettu siten, että tupakkatuotteiden esilläpitoa vähittäismyynnissä on rajoitettu. Tupakka-automaatit kielletään vuoden 2015 alusta.

Vakuutuslääkärijärjestelmä: Jos etuutta ei vakuutuslääkärijärjestelmän kautta myönnetä, on  päätökseen kirjattava, mitkä asiat ovat vaikuttaneet tapauksen arviointiin ja mitä johtopäätöksiä niiden perusteella on tehty

Rahoitusvakausvirasto on uusi EU:n lainsäädännön mukainen kriisinratkaisuviranomainen, jonka tavoitteena on hoitaa kriisitilanteita veronmaksajien varoja suojaten niin, että ensisijainen vastuu on pankkien omistajilla ja sijoittajilla. Lisäksi pankin asiakkaiden talletusten suojaaminen siirtyy pankkitoimialalta uudelle virastolle.

Ansiotuloverotuksen ylimmän tuloluokan raja laskee 100 000 eurosta 90 000 euroon. Työmatkakulunsa voi vähentää nykyisen 600 euron sijaan vasta, jos kulut ylittävät ensi vuonna 750 euroa.

Ensi vuonna asuntolainan korkojen vähennysoikeus on 65 prosenttia koron määrästä. Vähennysoikeuden pienentäminen jatkuu 5 prosenttiyksiköllä vuosittain vuoteen 2018 asti, jolloin korkomenoista vähennyskelpoista on 50 prosenttia.

Perintö- ja lahjaveroa korotetaan kautta linjan yhdellä prosenttiyksiköllä.

Pääomaverokannan korotukset jatkuvat

Pääomaverokannan korkeampaa verokantaa korotetaan 32 prosentista 33 prosenttiin. Yhtä aikaa tiukennetaan toisestakin päästä, koska kyseisen verokannan tuloraja laskee 40 000 eurosta 30 000 euroon. Alempi pääomaverokanta 30 prosenttia säilyy ennallaan.

Osuuskuntien jakamien osuuspääoman korkojen eli ylijäämän verokohtelussa nykyinen 1 500 euron verovapaa osa poistuu. Kiinteistöveron veroprosentit kiristyvät kaikissa rakennuksissa.  Asuinrakennusten veroprosenttien nousu on maltillisempaa kuin muiden.

Autoveron muuttotavarana tuotavien ajoneuvojen veronalennus poistetaan. Taksikäytössä olevien perushenkilöautojen veroalennus lasketaan 9 600 eurosta 4 800 euroon.

Lapsiperheen putoavat tuet

Vanhemmuuden tuet kasvavat vain 0,4 prosenttia. Lapsilisän pienenevää määrä ei kompensoida monen kohdalla uudella verotuksen lapsivähennyksellä.

Lapsilisän määrät 2015

Yksi  lapsi          95,75 euroa

toinen lapsi       105,80 euroa

kolmas lapsi      135,01 euroa

neljäs lapsi        154,64 euroa

jokainen seuraava lapsi 174,27 euroa

Yksinhuoltajakorotus on edelleen 48,55 euroa jokaisesta lapsilisään oikeuttavasta lapsesta


Lapsilisän määrä pienenee vuoden 2015 alusta 8,1 prosentttia lasta kohden. Yksinhuoltajakorotus säilyy entisellään.

Myös Kelan korvaukset hammaslääkärin tekemästä suun ja hampaiden tutkimuksesta tai suuhygienistin tekemästä suun terveystarkastuksesta heikkenee.

Ensi vuoden alusta alkaen korvausta saa vain joka toinen vuosi. Korvaukset myös alenevat noin neljänneksellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.