Vuorotyö voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista

Vuorotyö voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, uusi tutkimus esittää.

Epäsäännölliset työolosuhteet nostavat keskenmenon ja lapsettomuuden riskiä enemmän kuin perinteinen yhdeksästä viiteen työ, Southamptonissa tehty tutkimus esittää. Uuden tutkimuksen mukaan erityisesti yövuorojen tekeminen voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista jopa 80 prosenttia ja keskenmenojen riskiä 29 prosenttia. Vuorotyötä tekevät ovat tutkimuksen mukaan kaksi kertaa todennäköisemmin hedelmällisyydeltään normaalia heikompia, mikä tarkoittaa, että heillä on vaikeuksia tulla raskaaksi vuoden sisällä. Tutkimus, johon osallistui 100 000 naista, paljastaa myös, että mikä tahansa muu kuin perinteinen päivätyö kohottaa riskiä kuukautishäiriöihin viidenneksellä.

Vuorotyön ongelmista on uutisoitu aiemminkin. Maailman terveysjärjestön mukaan vuorotyöllä voi olla vaikutusta rintasyövän syntymekanismeihin ja The Royal College of Physicians on yhdistänyt vuorotyön ennenaikaisiin syntymiin ja alipainoisiin lapsiin.

– Ilmeisesti vuorotyö vaikuttaa biologiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyymme, tutkijatohtori Linden Stocker sanoo.

Stockerin mukaan ongelmat voivat johtua epäsäännöllisestä unirytmistä, mikä aiheuttaa häiriöitä naisen sisäiseen kelloon. Sisäinen kello auttaa säätelemään perustoimintoja, kuten hormonituotantoa, verenpainetta ja sydämen sykettä.

Lääkärit eivät kuitenkaan suosittele hedelmällisessä iässä olevia naisia lopettamaan yötöitä ennen kuin tutkimus on saatu loppuun.

– Tällä hetkellä ei ole mitään todisteita, että työpaikan vaihtaminen parantaa mahdollisuutta tulla raskaaksi, hedelmällisyysasiantuntija Stuart Lavery Lontoon Hammersmithin sairaalasta kertoo.

Southamptonissa tehty tutkimus on ensimmäinen, joka käsittelee raskauden ja vuorotyön yhteyttä.

– Jos tutkimustuloksemme vahvistetaan muissa tutkimuksissa, tällä voi olla vaikutusta vuorotyötä tekevien lisääntymissuunnitelmiin, Stocker summaa.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat