Vuorotyö ei altistakaan rintasyövälle?

Vuorotyön on pelätty suurentavan naisten riskiä sairastua rintasyöpään, mutta tuoreen ja kattavan selvityksen perusteella pelko on ollut turha. Jos jotain riskejä on, ne ovat pieniä ja tuskin käytännössä merkittäviä.

Selvitys perustuu yli 1,4 miljoonan naisen monikymmenvuotisiin seurantatietoihin. Tietojen perusteella rintasyöpäriski ei suurene edes yli 30 vuoden vuorotyön jälkeen. Yhteyttä ei löytynyt senkään jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia rintasyövän riskitekijöitä sekä seikkoja, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Käsitys vuorotyön ja rintasyövän yhteydestä on perustunut pitkälti eläinkokeisiin, mutta ihmisiä koskevat tutkimustulokset ovat olleet vähäisempiä. Nyt julkaistu tutkimus perustuu laajempaan ja laadukkaampaan aineistoon kuin aikaisemmat selvitykset.

Tulostensa valossa tutkijat pitävät todennäköisenä, että vuorotyötä tekevät naiset eivät sairastu rintasyöpään muita herkemmin. Jos tällainen riski kuitenkin on, se on käytännössä erittäin pieni.

Tulokset julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Milloin on tarvetta epäillä syöpää?

HYKS:n syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi maaliskuussa 2016, miten eri syövät oireilevat.

Milloin tarvetta epäillä syöpää? 25:57

Lue myös:

    Uusimmat