Vuorenmaa ei halua Saksan mallia Suomeen

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa ei lämpene ajatukselle lisätä yritysten valtaa palkkaneuvotteluissa. Muun muassa Nokian pääjohtaja Jorma Ollila on toivonut mahdollisutta yrityskohtaisiin palkanalennuksiin.

SAK:laisen Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa varoittaa turmelemasta metalliteollisuuden työntekijöiden ja työnantajien hyvää yhteishenkeä Saksasta matkituilla malleilla. Vuorenmaan hampaissa on erityisesti Nokian pääjohtaja Jorma Ollila.

-Vain palkka-ale työajan pidennyksellä, mutta ei mitään takuita Nokian työpaikkojen säilymisestä Suomessa, Vuorenmaa arvosteli Kokemäellä Ollilan äskettäin väläyttämää mahdollisuutta yrityskohtaisiin palkanalennuksiin.

Saksassa nykypalkalla tehtävälle pidemmälle työpäivälle on saatu vastikkeeksi lupauksia tuotannon säilymisestä maassa. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs on torjunut palkka-alen ja työajan pidennysvaateet. Vuorenmaa patistikin työnantajia pikaisesti suoristamaan rivinsä ennen syksyn neuvotteluja.

Vuorenmaan mielestä Suomessa ei ole tarvetta puuttua työaikakysymyksiin. Liitto ei ylipäätään tule sopimuksiin, joilla heikennetään työntekijöiden työehtoja tai työttömyys- ja sosiaaliturvaa.

-Metalliteollisuuden menestystä ei turvata alepalkoilla eikä talkootunneilla.

Kemianliitto tupoon vain muutosturvan kanssa

Myös SAK:lainen Kemianliitto perää työnantajilta vakuuksia työntekijöiden perusturvan säilyttämiseksi. Liiton puheenjohtaja Timo Vallitun mukaan liitto voi olla mukana keskitetyssä tulosopimuksessa vain, jos siihen sisältyy merkittävä avaus niin sanotussa muutosturvassa.

-Hyvinvoivien henkilöstöään irtisanovien yritysten vastuuta irtisanomistaan ihmisistä on lisättävä, Vallittu sanoi liiton kesäpäiväristeilyllä.

Hän arvosteli yritysten vaarantavan tuloratkaisun maltillisen linjan ylimääräisillä osingonjaoillaan.

-Jos on varaa jakaa ylimääräistä rahaa omistajille, pitää olla varaa maksaa tehdystä työstä myös palkansaajille.

Viime vuosien tupojen aikana ostovoima on kehittynyt hyvin, pitkälti veronkevennysten kautta. Nyt valtaosa käteen jäävän tulon lisästä on Vallitun mukaan tultava työnantajilta eli palkankorotuksista. 16:00

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat