Vuokratyöntekijät saavat luottamusmiehet turvakseen

Vuokratyöntekijä voidaan kuitenkin yhä irtisanoa ilman irtisanomisaikaa.

Vuokratyöntekijät saavat luottamusmiehet avukseen. Vuokratyöntekijää puolustaisivat jatkossa sen yrityksen luottamusmiehet, joissa hän työnsä kulloinkin tekee.

Vuokratyötä selvittänyt työryhmä luovutti yksimielisen ehdotuksensa työministeri Tarja Cronbergille (vihr.) tänään Helsingissä.

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto pitää uudistuksia hyvinä. Työryhmä painottaa myös, että työsopimuslain mukaan vuokratyössäkin työntekijälle on tarjottava ensisijaisesti vakituista työsopimusta, määräaikaisen sijaan.

Uudistusten jälkeenkin monen vuokratyöntekijän asema on yhä tukala. Onnellisemmassa asemassa ovat keikkalääkärit, joita käytetään mainostamaan vuokratyöläisyyden auvoisuutta. Myös moni opiskelija kokee vuokratyöt mielekkäiksi.

Lehto kuitenkin muistuttaa, että on myös monia vuokratyöntekijöitä, jotka haluaisivat vakituisen ja turvatumman työn. Heistä valtaosa on perheenperustamisiässä olevia naisia.

Työministeriön tiedotustilaisuudessa vuokratyöstä annettiin hyvin positiivinen kuva. Vuokratyötä on helppo saada, se kartuttaa työkokemusta monipuolisesti ja on joustavaa. Näin vuokratyöntekijät ovat ministeriön mukaan perustelleet omia motiivejaan.

Vuokratyötä käyttävät yritykset taas perustelevat valintojaan ruuhkahuipuilla, työvoimapulalla, joustavuudella sekä tilapäistöillä.

Työryhmässä mukana ollut Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara kiisti ministeriön tiedotustilaisuudessa, että vuokratyöala olisi hyvä bisnes. Tuliaran mukaan kyseessä on hyvin kilpailtu ala, jossa katteet jäävät pieniksi.

Vuokratyöntekijä voi yhä saada kenkää tunnissa

Vuokratyöntekijän perusongelmaan työryhmä ei puutu. Edelleenkin vuokratyöntekijä voidaan käytännössä irtisanoa ilman irtisanomisaikaa. Työntekijän tilannut yritys voi todeta, ettei työntekijää enää tarvita tänään ja hän saa lähteä saman tien kilometritehtaalle.

Lehdon mukaan lääke tähän olisi Ruotsissa käytössä oleva takuupalkka, jonka vuokrafirma maksaa vuokratyöntekijälle, kun hänellä ei ole työtä. Ruotsissa vuokrafirma maksaa luppoajalla vuokratyöntekijälle 90 prosenttia hänen normaalista palkastaan.

Ruotsissa takuupalkka on kannustanut vuokrafirman etsimään työntekijälle töitä ilman työttömyyspätkiä. Lehdon mukaan luppoaikoja ei Ruotsissa enää juurikaan ole.

Takuupalkka ei sisälly työryhmän esitykseen. Ministeri Cronberg ei kuitenkaan tyrmää Ruotsin mallia suoralta kädeltä. Hänen mukaansa Ruotsin kokemuksia tullaan seuraamaan.

Työryhmä heittää kuitenkin vuokratyöntekijän työttömyysturvaongelman sosiaaliturvaa uudistavan komitean pöydälle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat