Vuoden turhake on jälleen nimetty, löytyy luultavasti sinunkin kaapistasi – ellei jo roskakorista

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden 2018 turhakkeeksi pikamuodin. Toimitus valitsi turhakkeen lukijoiden lähettämien liki 500 ehdokkaan joukosta. Valinnalla kiinnitetään huomiota kuluttajien ostotottumuksiin.

Pikamuoti tarkoittaa nopeasti ja halvalla tehtyjä edullisia vaatteita, joita ostetaan ilman harkintaa ja käytetään lyhyen ajan, jos lainkaan. Vaatevalikoimat vaihtuvat entisen neljän sesongin sijasta jatkuvasti päivittyvään, lyhytikäiseen sesonkiin.

Terminä pikamuoti eli fast fashion on lähtöisin 1990-luvun lopulta, jolloin vaatevalmistus alkoi siirtyä Aasian maihin. Niissä hinnan lisäksi kilpailuvalttina on nopea valmistusprosessi.

– Pikamuotituotteiden valmistusjärjestelmässä liikkuu valtava määrä materiaalia nopealla tahdilla. Tekstiilikuidun ja muodin valmistamisella on mittavat ympäristövaikutukset, jos katsotaan vaikkapa puuvillan kasvatusta, kuitukäsittelyjä ja tekstiilien värjäystekniikoita, sanoo muotoilun tutkimuksen professori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta.

Yhden puuvillapaidan valmistamiseen kuluu noin 2500 litraa vettä ja yhden vaatekilon valmistamiseen tarvitaan kolme kiloa kemikaaleja.

– Vaateteollisuudessa kulutetaan paljon energiaa ja resursseja, mutta lopulta itse tuote on lyhytikäinen ja päätyy nopeasti jätteeksi. Vaatteen elinkaaren soisi olevan nykyistä pidempi, professori Niinimäki sanoo.

Suomessa poistuu käytöstä noin 70 miljoonaa kiloa tekstiilejä vuosittain eli noin 13 kiloa henkeä kohden. Maailmanlaajuisesti valmistetuista vaatteista jopa 70 prosenttia päätyy polttoon ja kaatopaikoille.

Suomen Luonnon toimitus valitsee Vuoden turhakkeen lukijoiden lähettämien ehdokkaiden joukosta. Pikamuoti on 19. Vuoden turhake.

Lähde: Suomen Luonto

Lue myös:

    Uusimmat