Vuoden tiedekirja kuvaa 1600-lukua

Vuoden tiedekirjaksi on valittu 1600-lukua kuvaava teos Maailman painavin raha. Palkintoraati piti merkittävänä puheenvuorona Suomessa heikosti tunnetusta vuosisadasta. Kirja kertoo palkintoraadin mukaan tärkeitä asioita ihmisyyden yhteisyydestä ja menneen ja nykyisen välisen eron tärkeydestä.

Vuoden tiedekirjan Maailman painavin raha on kirjoittanut filosofian tohtori Mirkka Lappalainen. Kirja esittelee kirjoituksia 1600-luvun Pohjolasta.

Palkintoraati pitää kirjaa merkittävänä puheenvuorona Suomessa heikosti tunnetusta vuosisadasta, joka ajoittui uuden ja vanhan maailman väliin. Lappalaisen kiitellään herättäneen murrosajan eloon ristiriitaisuudessaan ja värikylläisyydessään. Häntä kehutaan oivaltavaksi kirjoittajaksi ja tarinankertojaksi, joka murtaa myyttejä nopeilla iskuilla.

-Vaikka Lappalainen kuvaa kaukaista menneisyyttä, hänen kirjansa on vahvasti meidän ajassamme ja kertoo tärkeitä asioita ihmisyyden yhteisyydestä sekä menneen ja nykyisen välisen eron tärkeydessä, palkintoperusteluissa sanotaan.

Lappalainen työskentelee Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian assistenttina. Hänen kirjansa koostuu 13 itsenäisestä, mutta toisiinsa liittyvästä kertomuksesta, jotka luovat kuvan 1600-luvun elämästä.

Vuoden tiedekirja -palkintoa on jaettu vuodesta 1989 lähtien. Palkinnon arvo on 10000 euroa. Sen rahoittavat Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto. Tänä vuonna palkintoraatiin kuuluivat ylikirjastonhoitaja, professori Kai Ekholm, akatemiaprofessori Riitta Hari ja professori Kari Immonen.

Palkintoraati käsitteli noin 60 viime vuonna ilmestynyttä tiedekirjaa. Tasoa kuvailtiin yleisesti korkeaksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat