Mainos

VTT Tietotekniikka ottaa käyttäjät kehitystyöhön

VTT Tietotekniikka vahvistaa tutkimustoimintaansa Tampereella perustamalla vuodenvaihteessa uuden tutkimusalueen teknologiakeskus Hermiaan. Yksikön tutkimuskohteeksi tulee käyttäjäkeskeinen tietotekniikka.

Tutkimussektorin palvelukseen sijoittuu Tampereelle noin 35 henkeä. Enemmistö heistä on nykyistä VTT:n henkilöstöä, mutta myös uusia työpaikkoja syntyy jo ensi vuoden aikana. Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT on harjoittanut tutkimustoimintaa Tampereella 25 vuotta.

Ryhmänjohtaja, erikoistutkija Jukka Perälä selvittää, että uuden tutkimusalueen tavoitteena on kehittää käyttäjäystävällisiä tietotekniikkaratkaisuja erityisesti langattomiin sovellutuksiin. Perinteinen kehittämismalli on teknologialähtöinen. Tekniikan ammattilaiset tekevät ensin jotain ja ottavat käyttäjät mukaan vasta loppuvaiheessa. Vasta sitten ihmetellään, miksi ihmiset eivät omaksu uutta välinettä.

VTT:n uusi yksikkö ottaa kohderyhmän mukaan heti alkuvaiheessa. Koko ajan tutkijat peilaavat, ovatko he oikealla tiellä. Esimerkkinä huonosta käytettävyydestä Perälä mainitsee videonauhurin. Valmistajilla tuntuu olevan eri logiikka kuin käyttäjillä. Tekniikan ammattilainenkin joutuu lukemaan paksun käsikirjan, jotta saisi nauhurin kuntoon.

Käyttäjäkeskeisen tietotekniikan kehitystyön pääalueeksi tulevat langattomat päätelaitteet. Niiden näytöt ovat pienikokoisia. Käyttöliittymän rooli on merkittävä, ja sitä pitäisi pystyä parantamaan. Toiseksi kehitystyön kohteeksi nousevat terveydenhuoltopalvelut. Niihin yhdistetään langatonta viestintää.

Esimerkiksi omatoimisessa verenpaineen hallinnassa henkilö pystyy seuraamaan verenpainettaan sekä ulkoilun ja ruokavalion vaikutusta siihen. Tieto on välitettävissä hoitavalle lääkärille, jos henkilö on lääkärin valvonnassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.