Mainos

Vostok Nafta: Bildtiä ei suosittu muita enemmän

Tukholman syyttäjänlaitos on ryhtynyt tutkimaan Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin optio-oikeutta kaasu- ja öljy-yhtiö Vostok Naftassa. Ministerin optio-oikeudesta on noussut Ruotsissa suuri kohu.

Öljy- ja kaasuyhtiö Vostok Naftan mukaan ulkoministeri Carl Bildtin optiojärjestelyt eivät ole yhtiössä mitenkään ainutlaatuisia. Yhtiön tiedotusjohtajan Robert Erikssonin mukaan Vostok Naftan hallituksesta on lähtenyt viime vuosina kaikkiaan kuusi henkilöä, jotka kaikki ovat saaneet pitää optionsa erosta huolimatta.

- Tätä käytäntöä noudatimme myös Carl Bildtin tapauksessa, Eriksson korostaa.

Hänen mukaansa Vostok Nafta toimittaa Bildtin tapausta tutkivalle syyttäjälle tämän kaipaamat tiedot.

Tukholman syyttäjälaitoksen lahjontayksikön päällikkö Christer van der Kwast on aloittanut selvitykset siitä, voidaanko Bildtin optio-oikeutta pitää lahjuksena. Selvitystä on vaatinut mm. Ruotsin ympäristöpuolue.

Pääministeri Fredirk Reinfeldt sanoi tänään tukevansa Bildtiä, joka itse sanoi pitävänsä selvityksiä vain hyvänä asiana.

Bildt myi osakeomistuksensa Vostok Naftassa ja jättäytyi pois yhtiön hallituksesta, kun hänestä lokakuussa tuli Ruotsin ulkoministeri. Hänelle jäi kuitenkin yhtiön optioita, joita hän on myynyt runsaan puolen miljoonan euron arvosta. Bildtin mukaan yhtiön säännöt estivät häntä luopumasta optio-oikeuksista aiemmin.

Bildt tyytyväinen optioselvitykseen

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt on pelkästään tyytyväinen siitä, että asiantuntijat selvittävät hänen optio-omistustensa taustat.

- Mielestäni on oikein hyvä, että asia selvitetään perinpohjaisesti, Bildt sanoo Ruotsin radion haastattelussa.

Hän arvostelee kuitenkin poliittisia vastustajiaan tarkoitushakuisten epäilyjen herättämisestä lahjusten ottamisesta.

- Poliittinen pelihän on ajoittain melko likaista, hän toteaa.

Sosiaalidemokraattinen kansanedustaja ja entinen ministeri Ulrica Messing on vaatinut pääministeri Fredrik Reinfeldtilta takuita siitä, ettei Bildt ole tarjonnut vastapalveluja öljy- ja kaasuyhtiö Vostok Naftalle miljoonaoptioidensa vastapainoksi.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.