Voisiko Alzheimerin tautia ehkäistä rokotteilla? Tutkimuksissa odottamaton mutta iloinen löydös kahdesta eri lääkkeestä

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42
Mistä muistisairauden tunnistaa? Katso videolta erikoislääkärin haastattelu.

Influenssa- ja pneumokokkirokotukset voivat pienentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin, kaksi tuoretta yhdysvaltalaistutkimusta kertovat.

Infektioiden ja muistisairauksien välillä on jo tovin epäilty olevan jonkinlainen yhteys. Toistuvista infektioista, kuten herpesviruksen aktivoitumisesta, johtuva tulehdusreaktio voi saada aivoissa aikaan niitä vaurioittavia proteiinimuodostelmia. Herpeksen lisäksi Alzheimerin tautiin on liitetty klamydiatulehdus ja borrelioosia aiheuttavat spirokeeta-bakteerit.

Infektioiden yhteys muistisairauteen voi kuulostaa varsin lohduttomalta, sillä Alzheimerin tautiin ei ole lääkettä. Vuosittaisessa kansainvälisessä Alzheimer-konferenssissa tänä vuonna esitellyt tutkimukset kuitenkin antavat toivoa. Yhdysvaltalaisyliopistojen kahdessa erillisessä tutkimuksessa havaittiin, että influenssa- ja pneumokokkirokotteet voivat pienentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Tutkimukset ovat saaneet yllättyneen vastaanoton. Yhdysvaltalaisneurologi Paul Schulz sanoo National Public Radion haastattelussa odottaneensa vastakkaisia tuloksia. Rokotteet kun aiheuttavat yleensä tulehdustilan stimuloidessaan immuunijärjestelmää. Tuo tulehdusreaktio on nähty ongelmallisena osana Alzheimerin tautia.

Nyt ilmestyneiden tutkimusten valossa vaikuttaa kuitenkin siltä, että rokotusten ottaminen yhdessä muiden terveyttä tukevien elintapojen – kuten savuttomuuden, painonhallinnan ja riittävän unensaannin – kanssa voi pienentää merkittävästi Alzheimerin ja muiden muistisairauksien riskiä.

Rokotteiden suotuisa vaikutus havaittiin kahdessa tutkimuksessa

Teksasin yliopiston tutkimustiimi tarkasteli reilusta 9000 yli 60-vuotiaasta amerikkalaisesta kerättyjä terveystietoja. Tutkijat havaitsivat, että jo yhden influenssarokotteen ottaminen oli yhteydessä 17 prosenttia alhaisempaan Alzheimerin taudin ilmaantuvuuteen. Muistisairauden ilmaantuvuus laski 13 prosenttia lisää ihmisillä, jotka ottivat influenssarokotteen säännöllisemmin.

Tutkijoiden mukaan yhteys pienentyneen Alzheimerin taudin riskin ja influenssarokotteen välillä oli voimakkain henkilöillä, jotka olivat ottaneet ensimmäisen rokotteensa nuorempina – esimerkiksi 60-vuotiaana eikä vasta 70-vuotiaana.

Duken ja Pohjois-Carolinan yliopistojen reilut 5000 yli 65-vuotiasta osallistujaa sisältäneestä aineistosta puolestaan selvisi, että pneumokokkirokote pienentää Alzheimerin taudin kehittymisen riskiä 25–30 prosentilla. Riskiä laskettaessa tutkijat ottivat huomioon muitakin muistisairaudelle altistavia tekijöitä, kuten sukupuolen, koulutuksen, tupakoinnin sekä tietyt geenit.

Lisää selvitystyötä vaaditaan

Havaittu yhteys rokotteiden ja Alzheimerin taudin kehittymisen välillä on kiinnostava, mutta vaatii vielä lisää selvitystyötä.

Teksasin yliopiston tutkijat teoretisoivat, että rokotteet voivat pitää ikääntyvän ihmisen vastustuskyvyn kunnossa, kertoo yhdysvaltalaiskanava CNN. Toisaalta on mahdollista, että nimenomaan infektion ehkäiseminen on yhteyden kannalta olennaista.

Suomessa maksuton influenssarokote annetaan kaikille 65 vuotta täyttäneille. Pneumokokkirokotetta tarjotaan kansallisessa rokoteohjelmassa kaikille alle 5-vuotiaille lapsille.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat