Herpes yhteydessä jopa puoleen Alzheimer-tapauksista – tutkija ehdottaa muistisairauden hoitoa viruslääkkeillä ja rokotteilla

7:42

Keskushermostossa vaikuttava, säännöllisesti puhkeava herpes näyttää lisäävän merkittävästi Alzheimerin taudin riskiä. Muistisairautta voitaisiin tutkijan toiveissa hoitaa viruslääkkeillä ja jopa ennaltaehkäistä rokotuksilla.

VIDEO: Muistisairas vai hajamielinen? Muistisairauksiin erikoistunut erikoislääkäri kertoo, miten tavallisen unohtelun erottaa muistisairaudesta.

Alzheimerin ja herpeksen yhteyttä yli 25 vuotta tutkinut Manchesterin yliopiston emeritaprofessori Ruth Itzhaki uskoo uusimman tutkimuksensa perusteella, että herpesvirus on yhteydessä jopa puoleen Alzheimer-tapauksista.

Uudessa tutkimuksessa Itzhaki huomasi, että viruslääkkeet vähentävät merkittävästi dementian riskiä potilailla, jotka kärsivät rajuista herpesinfektioista. Kyseessä on nimenomaan HSV1-herpesvirus, joka aiheuttaa infektion tyypillisesti kasvoissa.

Herpes näkyy myös aivoissa

Itzhaki epäilee, että säännöllisesti uusiutuva herpes voi aiheuttaa aivoille kasaantuvaa vahinkoa. Herpesvirus saattaisi päästä aivojen keskushermostoon ihmisen vastustuskyvyn laskiessa iän myötä. Aivoissa herpes näyttäisi olevan Alzheimerin tautia merkittävästi edistävä tekijä, sillä uusiutuessaan toistuvasti se haittaa hermosolujen toimintaa tai tuhoaa niitä.

Rakkuloistaan tunnettu herpesvirus näyttää lisäävän hermosolujen beta-amyloidipitoisuutta. Alzheimerin taudille tyypilliset aivoihin muodostuvat plakit koostuvat beeta-amyloidi-proteiinista. Proteiini tukahduttaa lopulta hermosolut, ja herpesvirus saattaisi siis nopeuttaa tätä prosessia.

Itzhaki huomasi jo vuonna 1991, että monilla HSV1-virusta kantavilla vanhuksilla virus näkyi myös aivoissa. Kuusi vuotta myöhemmin Itzhaka totesi tutkimuksensa perusteella,että  herpesvirus puhkeaa säännöllisemmin ihmisillä, jotka kantavat ApoE4-genotyyppiä. Tämä geenivirhe lisää suuresti riskiä Alzheimerin tautiin, vaikka ei sitä suoraan aiheuta.

Viruslääkkeillä muistisairautta vastaan?

Nyt julkaistussa tutkimuksessa Itzhaki käytti hyväkseen Taiwanin väestöstä kerättyjä terveystietoja mikrobiperäisiä infektioita ja tauteja koskien. Taiwanissa kansallinen rekisteri kattaa 99,9 prosenttia väestöstä.

Vuosina 2017–2018 julkaistiin kolme tutkimusta, joissa verrattiin muistisairauksien kehittymistä ja herpesviruksen tai vesirokon hoitoa. Tutkimustulokset vahvistivat käsitystä, jonka mukaan riski dementiaan on paljon suurempi ihmisillä, jotka kantavat rajusti puhkeilevaa herpesvirusta. Viruslääkkeet puolestaan näyttävät pienentävät heidän kohdallaan riskiä dementiaan.

Itzhaki uskookin, että herpestä hoitavat viruslääkkeet voisivat olla tehokas ja turvallinen tapa hoitaa Alzheimeria. Hän herättelee jopa toivoa rokotuksesta tautia vastaan.

Alzheimerin syntysyyt moninaiset 

Herpesvirusta kantavien ei kuitenkaan kannata masentua. Herpesviruksen ei ole todettu aiheuttavan Alzheimeria, vaan viruksen on näytetty olevan yhteydessä muistisairauteen. Lisäksi Alzheimer on synnyiltään monitekijäinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja